Кане Корсо Италиано

Кане Кросо Италиано е едно наистина любвеобилно куче, въпреки големите си размери и внушителния си външен вид. Кучетата от тази порода произхождат от Италия от рода на мастифите и са невероятни другари.
Характерното за този голям защитник е, че можете да го видите най-често в черна окраска, с бяло петно на гърдите, но има индивиди с тигрова и светло кафява козина. Тези кучета са много мускулести и силни. Те са високи и пропорционални, което прави походката им доста грациозна.
За Кане Кросо Италиано стопанинът и домът са преди всичко и поради тази причина доста често е използван най-вече за охрана на дома и стопаните си. Другата много добра черта от характера на тези четириноги е че много обичат децата и игрите на открито, както и вниманието им и нежността към малчуганите. Освен всичко друго те са много добри другари – спокойни, уравновесени, вдъхващи респект в околните. Добрият нрав на породата го характеризира с това, че никога не атакува без причина, но при заплаха може да прояви огромна жестокост и агресия към нападателите, за да защити стопанина си.
Кане Кросо Италиано не е като другите кучета и не се дразни и влияе от каквито и да е дразнители – котки, по-малки кучета и други дразнещи домашни любимци – за него те сякаш не съществуват и той е над всичко. Реакция от него можете да очаквате единствено ако му дадете сигнал.
Тази порода е много податлива на дресировка и с лекота и желание изпълнява всяка една ваша команда. Интересното за този умник е, че не е нужно да повтаряте една заповед няколко пъти, доста често е нужен само малък жест или поглед и командата е изпълнена. Ако му подаде команда то атакува без да отстъпва и без значение срещу колко едър противник – бие се до смърт, само и само да ви угоди. Всичко това го прави едно от най-редките и скъпи кучета в света.
Трябва да знаете, че кучетата от тази порода много се привързват към всички членове на семейството, но винаги избират само един, който да им е господар. Лошото в този случай е, че ако „шефът“ го няма за по-дълго време, четириногият другар страда и не е толкова изпълнителен и контактен. Подходът ви за тези кучета трябва да е внимателен и когато негова постъпка не ви хареса в никакъв случай не го бутайте и удряйте, защото въпреки добрият си нрав те не позволяват на никой своеволия с тях самите и могат да ви отмъстят. Неодобрението към действията му трябва да е със строг тон и неодобрителни думи.
Кучетата от породата Кане Кросо Италиано са високи около 70 см и тежи от 50-60 килограма, но въпреки внушителните си размери и маса е доста пъргаво и с лекота прескача големи препятствия и догонва зададените му цели.
Породата е много здрава физически и не страда от различни заболявания, както обичат да казват експертите „Кане Кросо Италиано са генетично имунизирани срещу заболявания“. Освен това се отглежда много лесно и не изисква полагането на каквито и д е специални грижи. Тези кучета могат да се адаптират много лесно към всякакви условия и то най-вече заради характера и дисциплината им. Именно поради тези си специфики породата става все по-търсена и предпочитана по цял свят – послушание, лесно обгрижване, интелигентност, внимание, съобразителност, привикване – това го прави идеалното куче за всеки човек.


Ключови думи: кане корсо, произход, характеристики, обучение