Питбул

Питбулът (Американски стафордширски териер) е едно наистина много смело и силно куче прославило се със своята интелигентност, ловкост и атлетичност, които го правят много подходящ за редица кучешки спортове.
Тази порода кучета, официално е регистрирана през 1936 година с името си, като най-характерното за нея е, че тези кучета се чувстват като член от семейството на човек и са страшно лоялни. Те не се замислят и за секунда при наличие на опасност, а се нахвърлят върху недоброжелателя.
Телосложението на тези кучета е силно набито, имат голяма глава и много къса козина. Окраската им не е строго определена, като можете да откриете доста интересни и разноцветни видове. Трябва да не забравяме, че питбулът се нуждае от редовни упражнения и тренировки, за да е здрав и покорен.
Тази порода кучета се води средна на големина и експертите я определят като много подходяща за по-големи и внимателни деца, които ще могат да научат на навици кучето и да тренират редовно с него. Обикновено мъжките индивиди достигат височина до 46-48 см, а женските до 45 см, като тялото им е съразмерно и добре оформено. Специфичното при тях е, че крайниците им са добре развити, не много големи и мускулести, опашката не е извита, по-къса е и е заострена в края.
Когато погледнете питбулът, първото което ще ви направи впечатление е мускулатурата на кучето и будните му очи, които са много бляскави.
Интересното за тази порода е, че има много уверен и спокоен характер, но репутацията която доста често изпреварва всичко останало е пословична с агресията и разрушението. Не бива да забравяте, че в реалност тези кучета са много благи по нрав и много зависи как ще бъде обучено.
Питбулът наистина е агресивен, но не често и то само с други кучета или по-малки домашни любимци. Всичко зависи от обучението което му наложите. Запомнете, че тази порода кучета е много интелигентна и предана и ако сте й стопанин ще прави всичко за вас.
Средната продължителност на живот на питбулът е около 10 - 12 години, като тези кучета страдат най-често от проблеми с очите и проблеми с щитовидната жлеза.
Интересно е да разберете, че тази порода е от Щатите и е възникнала като кръстоска между булдог и териер. Почитателите й много бързо се увеличават и сега е една от най-разпространените не само в Щатите, но и в селия цвят.


Ключови думи: Питбул, произход, характеристики, обучение, агресия