Боция куботай

Това е сравнително скоро открита риба, която светкавично набра популярност при любителите на водния свят. Боция куботай (Burmese border loach) е сладководна аквариумна риба с тропически произход от Мианмар в Бирма, от където идва и част от името й.
Тези интересни представители на водните местообитания достигат до около 15 см дължина, но най-често се срещат до около 10 см. Отличаващото ги от другите риби е окраската им, която е много интересна и съчетава по невероятен начин златист, черен и кремаво-сив цвят. Багрите на този вид риби зависи от възрастта им.
Като малки представителите на този вид много си приличат и са с жълто тяло на черни вертикални линии, на сиви точки. С нарастването им линиите започват да се сливат в овали и така се получава невероятно красивата им окраска, която наподобява при някои отделни спирали.
Много е интересно да отглеждате този вид риба, защото с времето се изменя значително и обикновено тъмните области нарастват доста и се появяват много сиви петна по черните ленти.
При отглеждането на тази рибка трябва да знаете, че тя най-добре вирее на групи, като водата в аквариума трябва да е с температура от 25 до 30° С, рН от 6.5 до 6.9, а DGH 0 до 8.0. Трябва да се погрижите и за комфорта й – поставете камъни и декоративна украса, където ще може да се крие.
Когато купувате Боция куботай непременно трябва да я проверите за вътрешни паразити, защото ако е виреела в диви условия има голяма вероятност да има паразити заради това, че живее по дъното. Този вид не е претенциозен към храна и приема всичко. Обича да е сред други риби, да има компания от себеподобни и са най-добре в група от около четири. Ако отглеждате този вид в по-малки групи трябва да знаете, че той по-трудно ще се климатизира.
Боция куботай са много издръжливи риби, но не бива да пренебрегвате хигиената на аквариума и грижите за водата, като трябва да им се създадат подходящи условия за живот, близки до естествената им среда.


Ключови думи: Боция куботай, произход, хранене, съжителство