Барбет

Този къдрав приятел е куче спортна порода и е пословичен с добрият си и нежен характер, и интелигентността си. Барбет е много игриво и забавно френско куче, което е създадено най-вече за ваденето на птици от водата по време на лов. Наименованието им произлиза от френската дума Барбе, която означава брада и много точно отговаря на косматото лице на кучето. Тази порода е позната и под наименованието „кално куче“, заради доста често калните си лапи, заради тичането в мочурища или кални местности по време на лов на водолюбвите птици.
Тази порода кучета са много ловки, талантливи, интелигентни и весели, като във Франция са сред най-предпочитаните домашни кучета. Ако сте гледали някоя реклама или филм с тях ще разберете, че много обичат да гонят топка или да хващат летящи дискове. Това е сравнително рядка порода и поради тази причина и характера на животното се нарежда сред най-добрите.
Мъжките екземпляри са доста по-едри от женските и достигат до около 62 килограма, а най-дребните представители на тази порода гонят едва 37 килограма.
Кучетата Барбет имат дълга и пухкава козина, през която трудно може да проникне вода и за това са предпочитани за ловуване на водолюбиви птици. Козината им е къдрава и оцветена в наситено черно, понякога в сиво, кафяво, бежово – по-тъмно или по-светло до сиво, има и екземпляри с червеникава окраска смесена с бяло.
За да е здрава и бляскава козината им, те трябва да се сресват ежедневно, за да не се спластява и оплита, както и да не се задържат мръсотии.
Грижите за козината им са големи и за това някои от собствениците редовно подстригват кучетата си, за да подържат по-лесно перфектният им външен вид.
За добрата грижа на тази порода кучета трябва да знаете, че те много обичат да се занимават с нещо, да им се дават задачи, които да постигат с ловкост, нюх и физическа активност.
Не забравяйте, че тези кучета са много привързани към стопаните си и е много добър компаньон. Въпреки добрият си характер Барбет трябва да се дресира и то от човек който си разбира от работата и който да му наложи строга дисциплина и да му изгради добри навици. Това се налага поради голямото лидерство на тази порода. Ако не се дресират и обучат тези кучета лесно могат да ви станат „господари“ и да обърнат ролите. Ако оставим лидерството им на страна породата не е агресивна, дори можем да кажем че е срамежлива с други кучета и хора.
Интересно е да знаете, че Барбет може да лае, но не хапе, те са безобидни и само се преструват на страшни. Това ги прави идеални домашни любимци за семейства с малки деца или бебета, особено като се има на предвид, че са много внимателни и тихи.
Не бива да пропускаме да отбележим, че за кучетата от тази порода са намерени писмени текстове от 1387 година, но те реално са отглеждани още през 8 век. Те са станали още по-популярни и обичани по време на управлението на крал Хенри IV, който е бил много привързан към тази порода.


Ключови думи: барбет, произход, характеристики, обучение, подходящ за малки деца