Дегу

Това е едно много интересно наименование за едно още по-интересно животно. В буквален превод името на това животно означава осмозъб и е от формата на кътните му зъби, които приличат на осмица. Дегутата са вид гризачи, на които родината е Чили. Те са много малки и наподобяват мишка или плъх, но са съвсем различни от познатите ни вредители.
Общите външни характеристики на този вид гризачи е, че достигат до тегло от 300 грама, но в повечето случай са средно 200-250 грама, а дължината на тялото им варира от 25 до 30 см. Другото характерно за външния вид на Дегуто е, че има козина с жълто-кафяв цвят, закръглена глава, големи уши и сплескан нос. Очите им са големи и тъмни и с тях улавя всяко едно движение. Те са много бдителни създания с дълга черна опашка, която понякога достига до 9 см.
Важно е да знаете, че не трябва да хващате Дегуто за опашката може да се откъсне, което в рискови ситуации им помага да си спасят живота. Лошото е, че ако откъснете опашката на това нежно създание, мястото лесно може да заздравее, но никога няма да му поникне нова.
Другата интересна характеристика на тези животинки е, че предните им крака са с по четири пръста, а задните с по пет, като ноктите на тях са много остри и покрити с косми. Интересното е, че тези мъници постоянно гризат нещо и това е заради постоянно растящите им зъби, които са много здрави и с гризането се изпилват.
Трябва да знаете, че тези сладури са много любвеобилни и обичат да живеят със семейството си в дупки. По-голяма част от живота си прекарват под земята и излизат само да търсят храна. Те са много комуникативни и издават изключително разнообразни звуци. Интересното е, че и те като голяма част от бозайниците маркират територията си с урина.
Ако сте решили да гледате Дегу трябва да знаете, че за да не боледува трябва да го храните правилно и да има компания. То никога не бива да се гледа само. Знайте, че тези сладури си похапват най-вече треви, корени, плодове и семена, като при угощението трябва да внимавате с дозите, за да не го прехраните и да затлъстее. Никога не бива да давате на този мъник суров фасул, покълнали картофи и зелените части на картофите.
Този гризач е изключително интелигентен, комуникативен и лесно се опитомява. Той живее до 13 години в собствената си среда, а отглеждано в домашни условия стига до около 7-8 години.
Въпреки изискванията за хранене дегуто се отглежда много лесно и са много дружелюбни. Те не са агресивни животни и много рядко могат да захапят човек. В клетката му задължително трябва да има съд с пясък, за да може да премахва мазнините от козината си и да се подържа чисто.
Интересно е да знаете, че дегутата имат много специфични поздрави, като се докосват по носа и се пощят като маймуните. Те са много игриви гризачи и много се забавляват едни с други.
Когато отглеждате дегута у дома трябва да им осигурите просторна клетка на няколко нива свързани едно с друго, за да могат да се катерят и да си играят. В клетката трябва да има кът за спане и забавление с играчки. Трябва много да внимавате с клетката им, защото те лесно могат да прегризат дъното и за това ви препоръчваме да ги отглеждате в аквариум или терариум. Поддържайте клетката чиста, като веднъж седмично сменяте талаша по дъното, за да не се разболява.


Ключови думи: дегу, произход, хранене, клетка, дресиране