Турски ван

Това е една много красива и грациозна котка, която е много рядко срещана порода и това я прави много скъпа и ценна. Тя се отглежда най-вече в Централна и Югозападна Азия, както и в Източна Турция.
Заради древния произход на породата, те се считат за съкровища в родината си и рядко може да се изнесат в чужбина.
Характерното за котките Турски ван е, че са полу-дългокосмести и бели с оранжево-кафяви окраски на главата и опашката. Космената й покривка е много рядка и специфична – мека е като кашмир, липсва подкосмен пласт и не се мокри лесно и бързо съхне. Именно това е една от характеристиките, които правят тези котки любители на водата и често ги наричат „плувни котки“.
Ако сте решили да отглеждате Турски ван трябва да знаете, че те достигат полова зрялост между третата и петата година. Отличават се с голяма сила и пъргавост, много са умни и любопитни, което ги прави идеалните домашни любимци.
Не забравяйте, че отглеждането на котки не е толкова лесна работа, а за отглеждането на съкровище като Турски ван е необходимо да му създадете необходимите условия. Трябва да поддържате чистота, да му предоставите удачни повърхности на които да си точи ноктите и с които може да си играе без да прави бели по мебелите. Това е малка част от удобствата които трябва да създадете на вашия уникален любимец, за да има здравословен, дълъг и радостен живот.
Турски ван може да има сини или кехлибарени очи, както и две различни на цвят очи, което я прави още по-ценна, красива и екзотична. Тези котки са големи и мускулести, като мъжкарите могат да достигнат до 7 килограма, а женските варират около 5-6 килограма. Те имат огромни лапи, което им позволява да скачат на големи разстояния с лекота и да ви изненадат. Породата е известна и с голямата дължина на тялото си, като от муцуната до върха на опашката може да достигне 1 метър. Интелектът им също е поразителен и лесно могат да бъдат научени на различни номера. В ситуации на игра те гледат винаги да имат допир с вода и ако няма къде да си поиграят без да правят поразии, няма начин да не обърнат някоя чаша с вода, която сте забравили на масата или да си поиграе в тоалетната чиния като бутне някой предмет вътре и след това започне да го гони.
Турски ван са котки които лесно свикват с обстановката и бързо се привързват към стопаните си. Те са малки немирници и винаги гледат да забъркат някоя беля. Понякога си мислим, че дори не спят и замислят поредното приключение. Мнението на хората, които отглеждат такава котка в дома си е, че е куче в котешка кожа, защото характерът им е досущ като на кучетата.
Единственото на което трябва да обръщате голямо внимание при здравословното състояние на Турски ван е слухът, защото те с предразположени генетично към развиване на глухота.


Ключови думи: турски ван, произход, отглеждане, обучение