Брюкселски грифон

Можем да опишем Брюкселски грифон и само с две думи – мъничък сладур, но за тези които не го познават добре е хубаво да прочетат редовете по-долу.
Тази порода кучета ни е позната като кучета играчки идващи от белгийския град Брюксел, където първоначално е била използвана за елиминирана на гризачите в плевните на стопаните си, но по-късно популярността им нараснала сред благородните дами през 19 век, които започнали да ги носят като играчки и да се разхождат с тях. Най-известни стават по времето на кралица Мария Хенриета, която с привързаността си към породата я прославя по цял свят.
По време на Първата и Втората световна война породата била на изчезване и специалистите и селекционерите са на мнение, че спасяването й е цяло чудо.
Първият Брюкселски грифон е регистриран през 1883 година в Белгия и то в специална родословна книга за кучета. Експертите описват, че кучетата от тази порода имат голямо сърце, въпреки малкият си размер. Те са много гальовни и страшно обичат да се гушкат в стопанина си. Характерното за тях е, че са много емоционални и чувствителни и искат постоянно внимание, но никога не са агресивни или срамежливи. Брюкселски грифон са много любопитни и винаги са нащрек за случващото се около тях, не изпускат нищо от поглед, което ги прави големи сладури с непрекъснато изследващ поглед.
Ако искате да имате такъв малък домашен любимец е добре да знаете, че той не е подходящ за семейства с малки деца, защото търпението им доста бързо се изчерпва. Това в никакъв случай не означава, че тези питомци не обичат децата, но не могат да издържат на много закачки. Породата съжителства много добре с други животни – кучета, котки, хамстери и морски свинчета, но понякога може да си изпати ако се опита да доминира над по-големи животни, защото не осъзнава размера си.
Въпреки, че е куче „играчка“ е много активно, ако се гледа правилно и се води редовно на ветеринар рядко страда от заболявания, а средната продължителност на живота му е от 10 до 15 години.
Характерното за Брюкселски грифон са големите им изразителни очи, късата муцуна, брадата и окраската на козината.
Важното, което трябва да знаете за тези кучета е, че не издържат на топлина и лесно могат да получат топлинен удар. Студът също не се отразява никак добре на мъниците и собствениците им не бива да ги оставят на открито, без защита от климатичните условия или да ги подлагат на физически упражнения по време на екстремни температури.


Ключови думи: Брюкселски грифон, произход, отглеждане, съжителства