Риба лисица САЕ

Тя е сладководна дънна риба от семейство шаранови и се среща в реките на Югоизточна Азия и на Малайския полуостров.
Характерното за тези риби е, че имат издължено тяло, с по една черна ивица по дължина от двете им страни. Те са сребристи, а перките им са почти прозрачни и без никакви петна. Представителите на този вид могат да нараснат до 16 см дължина.
Разликата между женските и мъжките представители е, че женските са малко по-дебели. Представителите имат два чифта мустачки и са малко по-тъмни по дължината на гърба.
Саето обитава вода с температура от 24 до 26 26° C и е единствената известна риба, която се храни с червени водорасли. Интересното са нея е, че понякога оцветява в оранжево устните и мустаците, плавници й придобиват жълтеникав оттенък, а лъчите на гръбната перка забележимо потъмняват. Това, което отличава тези риби е най-вече поведението им, което е много свадливо и в възрастта става още по-агресивна и нападателна. Трябва да знаете, че когато е нервна или когато е в битка, черните й ивици значително избледняват.
Тези риби са чудесни помощници за поддържането на аквариума. Те внимателно събират остатъците от храната и изяждат развалените части от водораслите, като го правят много внимателно и без да наранят здравите и свежи листа.
Размножаването на този вид риба не е описано подробно и все още не е напълно ясно на специалистите, защото условията в аквариума и в естествените й местообитания са много различни. Трябва да знаете, че този вид риба много обича дървените и скалните декори, както и водораслите.
Характерното за Саето е, че когато живее на големи стада проявяват невероятни скоростни маневри в група, от където идва и наименованието им.
Ако искате да имате за по-дълго време тези риби е добре да държите аквариума затворен с капак, защото при развиването на такава скорост, рибите могат да изхвръкнат от водата и да умрат.


Ключови думи: сае, риба лисица, Siamese algae eater, произход, отглеждане