Пони

Тези малки кончета са изключителни красиви и обичани от хората. Те се определят като порода дребен кон и отличаващото ги от другите коне е размерът им, по-дебелата грива и опашка и по-късите крака. Характерни за понитата са и по-тежките кости, дебелия врат, и по-малките им глави с широко чело.
Според общоприетите стандарти понитата са високи под 147 см, като има и изключително дребни екземпляри, които могат да ви удивят.
Те произхождат от примитивни коне, които са обитавали Северна Европа, Франция и Британските острови и от там са разпространени по цял свят. Считат се за екзотични животни и за това са много ценени от коневъдите.
Днес по света има над 100 вида различни породи понита, като едни от най-известните са шотландското, Конемара, Хокайдо, Ексмоор и други. Чистокръвните понитата са червено-кафяви на цвят с малко черно, но сме виждали и кафяви, както и пъстри.
Трябва да знаете, че наименованието „пони“ определя всички породи малки коне, които отговарят на определен стандарт, като в него са описани три категории – малки до 130 см, средни до 140 см и големи до 142 см.
Интересно е да знаете, че понитата имат много здрава мускулатура и са много издръжливи животни. Те могат да прекарват товар, който надвишава 20 пъти собственото им тегло и поради тази причина в миналото доста често са използвани като товарни животни.
Тези кончета са много лесни за отглеждане и не са претенциозни към условията на живот. Те се характеризират със спокоен нрав и интелигентност, което ги прави много подходящи за езда от деца. Днес понита можем да видим в зоологическата градина, определени паркове, в конни бази и училища, но в миналото са били гледани за не толкова нежна дейност. Експертите припомнят, че именно понитата са били използвани за работа в мините в Англия и пренасяне на тежки товари от тях. Естествено това е било незаконно, но въпреки това много понита са работили години наред под земята и не са виждали слънчева светлина. Днес обаче нещата не стоят така и на тези кончета можем само да се радваме и да ги обичаме.
Трябва да знаете, че обучението на тези коне започва на около две годишна възраст, а продължителността на живота им е около 25-30 години. Те могат да бъдат дресирани и да научат много номера, за което са предпочитани в цирковите трупи.
Очите им са едни от най-нежните и най-сложно устроените, благодарение на които имат отлична пространствена ориентация. Както знаем, когато понито мине от някъде винаги може да намери с лекота обратния път.
Те са много добри и послушни животни и се привързват към стопаните и дома си като кучетата, за това винаги се отнасяйте с тях добре и не ги наранявайте.


Ключови думи: пони, видове, обучение, произход, породи, fjh.egodke