Белгийска овчарка Лакеноа

Една от много ценените породи работни ловни кучета е белгийската овчарка Лакеноа, която е разновидност на белгийската овчарка. Това, което различава Лакеноа от другите видове белгийски овчарки е дължината на козината и цвета.
Всички те се различават преди всичко по дължината на козината и нейния цвят. Тази порода има много специфична вълнообразна козина, която е кафяво-бяла на цвят, с черни отенъци на опашката и муцуната. Лакеноа е средно голямо куче, което има вирнати заострени уши, е много трудолюбиво, пъргаво и с внимателен и зорък поглед. Външният му вид е впечатляващ най-вече заради осанката му.
Представителите на тази порода са много умни. Те живеят на открито и ако искате да гледате такова куче е необходимо да имате просторен двор където то да може да тича на воля. Лакеноа е куче пазач и много често се използва за професионална охрана на промишлени обекти, в някои случай и за водене на стадо животни поради инстинктът му и повишеното му внимание. Въпреки, че влиза много добре в ролята на пазач, то е и много любвеобилно и дружелюбно и е много подходящо за компания.
Тези кучета се дресират много лесно и собствениците им могат да се похвалят с много грациозно поведение. Те изпълняват поставените им задачи с голямо удоволствие и могат да бъдат научени на най-разнообразни трикове и номера. Трябва да знаете, че Лакеноа много обичат дългите разходки и пространството. Те са доста чувствителни и грациозни и много лесно могат да се обучат за състезания и разбира се да ги спечелят.
Хубавото на тази порода е, че е с много добре балансирано телосложение, като женските са малко по-дълги от мъжкарите. Класификацията за стандарт при породата е образуването на квадрат при правилна стойка, както и качества като гордост, смелост и преданост. Тези кучета са много бдителни, внимателни и винаги в движение, и никога не атакуват без причина. Лакеноа не е злобно куче, то е верен приятел и със силно развито чувство за собственост. Въпреки, че не е толкова популярна порода е интересно да знаете, че през Втората световна война тези кучета са били използвани за пренасяне на съобщения, малки пакети с медикаменти и други. Те се налагат и стават перфектните изпълнители заради издръжливостта си, податливостта на дресировка и предаността си.
Лакеноа живее средно от 12 до 14 години и не изсква толкова грижи и внимание както други породи. Те са идеални другари на хора в по-напреднала възраст.


Ключови думи: Белгийска овчарка Лакеноа, произход, характеристики, обучение