За Паяците (тарантула) като домашни любимци

Паяците и другите насекоми могат да бъдат отлични екзотични домашни любимци стига да им се осигурят подходящи условия на живот. Паяците са интересни за наблюдение, но трябва да знаете за техните предимства и недостатъци, за да ги отглеждате.
Ето някои от предимствата на паяците, като домашни любимци:
1. Паяците са чисти и тихи домашни любимци.
2. Паякът изисква малко жизнено пространство – терариумът му не заема голямо пространство.
3. Увлекателно е да се наблюдава паяк.
4. Паяците не изискват социализация.
5. Домашен любимец паяк е много по-евтино да се отглежда от повечето традиционни домашни любимци, като куче, котка и др..
Ето и някои от недостатъците на паякът, като домашен любимец:
1. Почти всички паяци са отровни, като някои от тях могат да нанесат много големи вреди на човек.
2. Тарантулата като допълнение към отровната си захапка, притежава и косъмчета по тялото, които могат да причинят дразнене и възпаление на кожата и сериозни вреди особено ако попаднат в окото на човек.
3. Много видове паяци изискват определена температура, влажност и осветление. Много от тях могат да се катерят добре и трябва да им осигурите добре затворено местообитание, но с достатъчен приток на чист въздух.
4. Повечето паяци живеят кратко, но Тарантулата е изключение и в плен може да живее до 20-30 години.
5. Паяците също се разболяват и много малко ветеринари ще знаят как да ви помогнат.
6. Паяците не могат да бъдат манипулирани и не са склонни да общуват с хора и други животни. Те могат да бъдат много опасни за другите ви домашни любимци!
И не на последно място е важно да знаете, че паяците са отровни и могат да ви причинят различна степен на увреждане! Трябва много да внимавате при избор на паяк за отглеждане и да знаете как да се предпазвате, за да не може паякът да ви навреди. Паякът също като останалите домашни любимци може да бъде източник на различни бактериални, вирусни и гъбични инфекции.
Както всеки домашен любимец и паякът изисква отговорност и грижи, вие си преценете дали той е подходящ домашен любимец за вас!


Ключови думи: паяк, отглеждане, условия, предпазване, тарантула, паяци, spider, pet, tarantula