Балистоид – клоун(Balistoides conspicillum)

Балистоид - клоун е уникална дънна морска риба, която принадлежи на семейство Balistidae и често е наричана triggerfish. Тя е сравнително малка риба, която може да нарасне до около 50 см. Формата на тялото й е доста интересна – сплескана и с голяма глава, която е около 1/3 от дължината на тялото. Другото характерно за нея е малката уста, от която не трябва да се подвеждате за захапката, която е с много здрави и остри зъби.
Балистоид – клоун е доста интересна риба, като не трябва да забравяте, че първата й гръбна перка е съставена от три бодли, единият от които е доста по-дълъг и остър. Бодливата перка не се забелязва веднага, защото е прилепнала на гръбната й бразда.
Оцветяването на рибата е основно черно, като на половината от долната част на тялото има големи бели петна, които са във формата на различни по големина кръгове. Интересното в краската й не е само това, в районът около първата гръбна перка можете да видите жълтеникава мрежа, което прилича на шарката на леопард. Тази риба има и жълтеникаво оцветяване около устата, което преминава в бяла ивица и стига до очите й. Опашката й също е жълта на цвят, като по средата им черно оцветяване.
Тези риби обитават тропическите и субтропическите води на Индийския и част от Тихия океан, като обитават рифовете на около 75 м. дълбочина.
Интересно е да знаете, че тези рибки ядат разнообразни мекотели и ракообразни организми. Характерното за тях е, че когато са самотни яростно защитават територията си, като са будни и в движение по всяко време на денонощието. Наблюденията показват, че когато балистоид – клоун се чувства застрашен или брани територията си, повдига първата си гръбна перка, която е съставена от шипове. Така рибата показва на натрапниците, че е готов за борба и няма да се даде лесно.
Заради необичайната си окраска и поведение, тази риба е много предпочитана от акваристите за отглеждане в красивите им аквариуми. Когато имате намерение да отглеждате такава риба, знайте че ви е необходим голям аквариум, за да има пространство и да не се конфронтира с другите риби.
Съветваме ви когато сменявате водата в аквариума трябва да извадите тази риба, за да се пазите от захапката й. Тя умело се крие в коралите и понякога можете да си помислите, че я няма в аквариума, но всъщност тя да се е сляла с някой корал.
С пъстрите си тела, балистоидните риби изглеждат пленително в аквариума, но са самотници и трябва да се гледат поединично.


Ключови думи: Балистоид, соленоводна риба, отглеждане