Царевична змия

Една от любимите за отглеждане змии на почти всеки един техен любител е не коя да е, а царевичната змия. Тя е една от най-лесно отглежданите змии, което я прави много търсена и купувана като екзотичен домашен любимец. Този вид змии са сравнително малки, като достигат до около 1.80 метра дължина, което е още едно предимство за отглеждането им в домашни условия – не се нуждаят от много големи клетки.
Като малки царевичните змии могат да се отглеждат и в доста по-малки аквариуми или пластмасови кутии с дупки. Този вид змии достигат до пълна зрялост за около 3-4 години и трябва да се отглеждат в подходящи аквариуми.
Трябва да знаете, че за да живеят добре тези змии на дъното на аквариума трябва да сложите субстрат от хартиени кърпички и кори от дърво. Другите варианти, които ви идват на ум, заради наименованието й не са никак удачни, не използвайте и талашит или борови иглички.
Специалното при отглеждането на царевичната змия е, че за да е здрава трябва да й се осигури оптималната температура в клетката й – 80 - 85 градуса по F. Температурата е много важна за змиите, защото те нямат своя собствена телесна топлина и разчитат на околната среда, за да регулират. Подходящо отопление е важно и за правилното храносмилане и функционирането на имунната система на змията.
Царевичната змия не е придирчива към храната, ядат мишки веднъж или два пъти седмично, като постоянно трябва да имат на разположение чиста вода. Трябва да знаете, че непременно в аквариума им трябва да им осигурите скривалищи, където да погълне плячката си и да си почива. Това е много важно за правилното й отглеждане, защото ако няма такова скривалище могат да се стресират и да престанат да се хранят.
Характеристиките изброени до сега показват, че царевичните змии са
основателно едни от най-популярните домашни змии на всички времена. Те имат много красива окраска и са много верни и послушни.
Любопитно е да знаете, че наименованието на царевичната змия датира от 1675 година от южноамериканските фермери, където е и родината им. Тези змии имат благ характер и не обичат да хапят. Характерното за тях е, че в дивата природа живеят до 8 години, но в домашни условия могат да доживеят до 23 години. Те също, като по-голяма част от змиите спят зимен сън. Възпроизвеждат се през ранна пролет, като женската снася от 12 до 24 яйца. Малките се излюпват след около 10 седмици.


Ключови думи: царевична змия, произход, отглеждане, хранене, терариум