Дакел

Всички сме виждали малките сладки дакели, които са много известни с издълженото си тяло и късите крака. Другото характерно за тях е късата им козина, която е черна или кафява и дългите клепнали уши, които се влачат по замята. Тези малки симпатяги са създадени в Германия, за борбата с язовците, които в средновековието били голяма напаст. Малкият приятел влизал в дупката на язовеца и го убивал. През годините е използван и за лов на лисици и зайци, заради възможността да се промъква в дупките им.
Днес дакелите са домашни любимци, които са много любвеобилни и всеотдайни към стопаните си.
Тази порода кучета тежи средно около 5 килограма, но се отличават три основни типа – дакел, заешки дакел и миниатюра. Интересното при космената покривка на дакела е, че варира от много къса, дълга и къса груба козина. Характерното за козината им е, че под горния слой има още един слой, който се характеризира като мъхеста кожа. Ако гледате у дома си дакел трябва да знаете, че е необходимо всеки ден да сресвате козината му, за да е здрава и красива.
Другото важно е, че не трябва да го прехранвате, не му давайте храна повече от 5 пъти дневно, защото ще започне да я повръща. След като се нахрани, не го закачайте, поне за час трябва да е спокоен и да не се движи, за да не повърне храната, която е излапал лакомо.
Дакелът много се привързва към стопанина си и въпреки, че днес го имаме за домашно куче и често пъти го отглеждаме в апартамент, не трябва да забравяме, че той е ловно куче. Има много жив характер и ярък темперамент, много е любопитен и проявява интерес към всичко което го заобикаля.
Дакелите много обичат разходките на чист въздух, но не го водете без каишка, защото лесно може да се отплесне по нещо и да побегне през глава. Въпреки ловните му инстинкти и живият темперамент и вироглавостта му, той може да бъде обучен много лесно, защото е доста интелигентен. Разбира се обучението става само когато той реши.
Все пак няма как да се разсърдите на малкия си приятел, особено когато ви погледне с милите си, бляскави очи и когато ви покаже колко много ви обича.


Ключови думи: дакел, ловно куче, произход, отглеждане, обучение, разновидности