Фенек лисица

Дребна лисица с големи и вирнати уши, това е лисицата Фенек, която е уникална. Тя живее в пустинята Сахара, северните части на Африка и някои части на арабския полуостров. Този вид уникална лисица е наистина много малка, като теглото й достига до едва килограм и половина, а височината й е около 29 см и е дълга до 40 см. Тя има много дълга опашка – цели 25 см., а ушите й са наистина впечатляващи на фона на тялото й – 15 см, дължина.
Фенек лисицата е с интересна окраска, козината й е като пясъчна, за да може да се слива с пустинната обстановка. Целта на големите му уши е да му пазят сянка, така се охлажда и тялото му не прегрява при големите горещини в пустинята. Характерното за козината на тази лисица е, че през деня отразява светлината, а нощем запазва топлината. Козината на тази малка лисица е най-гъста на лапите, за да може да се придвижва по горещия пясък без да се изгори.
Фенекът ловува гризачи, насекоми, гущери, птици и яйца, като понякога когато е жаден яде и плодове. Той живее в дупки под земята, които са с дължина до около 10 метра.
При отглеждане на фенекът в домашни условия, той може да доживее до 14 години. Той обича да живее с други себеподобни, не като другите лисици –сам.
Фенекът издава различни звуци, като лай на куче, мъркане на котка и по-силно специфично ръмжене, когато е изплашен. Другото специфично за него е дължината и височината на скокът му, койот е внушителен за малкия му размер. Дължината на скокът му достига до 1.20 метра и повече от половин метър височина.
Тези лисици много обичат да се катерят по палми и други дървета, от където ядат плодове.
Въпреки, че е диво животно и живее далече от селищата и в изолация, този вид се отглежда и развъжда за екзотично домашно животно. Тя се счита за единствения вид лисица, от уникална порода която може да се отглежда спокойно в домашни условия и по никакъв начин не вреди на хората. Опитомяването й изцяло е почти невъзможно, но може да живее с човек в една къща, като домашен любимец – куче или котка.
Любопитно е да знаете, че именно фенек лисицата е вдъхновила Екзюпери да напише „Малкият принц“. Това се случило когато самолетът на който бил Антоан дьо Сент-Екзюпери се разбил в Сахара, където открил малкия си приятел.
Тази малка лисица е и национално животно на Алжир, а наименованието му се използва и за прякор на националният им отбор по футбол.


Ключови думи: фенек лисица, особености, местообитание, отглеждане като домашен любимец