Риба Мандарин

Това са едни от най-впечатляващите и пъстри познати ни риби. Рибата мандарин е повече от уникална и няма човек, който да не се вцепени от възхита когато я види.
Отличаващото я от другите риби е изключително пъстрата и наситената й окраска, както и необичайната й форма. Мандаринката има много широка и нетипична глава, която е с доста любопитна форма. Тялото й е оцветено предимно синьо с оранжеви, червени, и жълти вълнообразни линии, които се преплитат по уникален начин и създават пъстра феерия от цветове. Това е малка рибка, която нараства най-много до 6 сантиметра, като мъжките екземпляри са по-големи от женските.
Уникална и неповторима, тя няма люспи, а слузесто покритие на тялото си, което не мирише много приятно. Рибата мандарин е малка рибка от семейство Морски мишки, която можете да наблюдавате в рифовете на Тихия океан. Тя е доста рядка и е една от малкото риби, които имат синьо оцветяване заради вътрешната си пигментация. Името на тази риба идва от изключително яркото им оцветяване.
Тя предпочита тихите крайбрежни рифове и лагуни, като можете да я видите на дълбочина от 1 до 18 метра. Въпреки ярката й окраска и не толкова бързата й подвижност, няма да я забележите много лесно, защото се прикрива добре.
Мандаринката се храни с малки ракообразни, морски червеи, малки коремоноги, рибешки яйца и мидени рачета. Интересното при хранителната й диета е, че може цял ден да обикаля няколко квадрата и да обира всичко което й е вкусно по дъното.
Ако сте решили да си гледате в аквариума такава риба е добре да знаете, че не са лесни за гледане, защото са много претенциозни към храната, която не ядат ако е приготвена. Ядат само живи организми и не е лесно да им осигурявате ежедневно толкова, колкото могат да погълнат.
Иначе, тези малки пъстри рибки са доста бавни и срамежливи, но в аквариум не е добре да са по двойки, както са в естествената си среда.
В естествената си среда, мандаринката живее от 10 до 15 години, което няма как да стане в аквариум. Трудността на отглеждането им в аквариум им дава около 3 години живот, поради специфичните изисквания за хранене, който няма как да покриете напълно.
Тя наистина е удивително красива, но е по-добре да живее в океана, отколкото да краси аквариума ви.


Ключови думи: риба мандарин, характеристики, местообитание, отглеждане в аквариум