Сухоземни костенурки

Всички сме виждали и сме си играли със сухоземни костенурки, но това което трябва да знаете е, че те са защитени от закона за биологичното разнообразие. В миналото те са били едни от най-разпространените влечуги, но с времето броят им значително е намалял и сега се считат за застрашени животни.
Намаляването им е причинено от много фактори, които са причинени от човека. Както знаем, костенурките са едни от най-старите животни на планетата, но днес са наистина застрашени.
Всички знаем, че отличаващото костенурките е характерната коруба, в която се прибира, когато се почувства застрашена. Те са разпространени по целия свят, с изключение на Антарктида.
Любопитно е да знаете, че корубата на сухоземната костенурка е съставена от две части, като горната част е съставена от 50 кости върху които има още толкова рогови щишчета. Долната част е с по-малко кости и щитчета.
Сухоземните костенурки, като змиите нямат постоянна телесна температура, за това много обичат да стоят на слънце. Поради тази причина, никога не са откривани сухоземни костенурки на студени места. Анатомията на костенурките ни показва, че те дишат чрез бял дроб, който е добре развит, а дишането си подпомагат със специални мускули, които напомпват въздуха в белите дробове.
Размножаването на костенурките става като снасят яйца, които заравят в дупка. Там яйцата на костенурките стоят около 60 дни, след което малките костенурчета се излюпват, като пробиват черупката на яйцето с горната си челюст. От тук на сетне започва живота на всяка една костенурка. Женската костенурка снася до 30 яйца.
Трябва да знаете, че сухоземните костенурки обикновено са животни, които обичат самотата и тишината. Характерното при младите костенурки е, че имат нужда от по-различен баланс на хранителни вещества, отколкото възрастните. Костенурките ядат растения, червей, ларви и насекоми за набавяне на допълнителни протеини.
Обикновено, живота на костенурките е много дълъг, като има доказателства че някои са живели доста по-дълго от 150 години. Интересно е да знаете една от най-старите костенурки, която официално е регистрирана е живяла 226 години.
Трябва да знаете, че ако имате мъжка и женска костенурка можете да ги различите по-големината, защото женската винаги е по-голяма от мъжката. Другата разлика между двата пола е, че на мъжката сухоземна костенурка нагръдникът й е извит навътре, а женските имат по-малки опашки.
Ако вече сте решили да си имате костенурка и искате да си вземете малка, то знайте, че бебчето много обича да яде марули, плевели, листни зеленчуци, плодове и цветя.


Ключови думи: сухоземни костенурки, хранене, размножаване, отглеждане