Екзотични животни за апартамент

Както знаем, повечето от екзотичните животни, които се отглеждат в домашни условия са много тихи и спокойни и за това могат лесно да се отглеждат в апартамент. Ако нямате проблем със съседите си, можем да ви дадем няколко съвета за подходящи отглеждане в апартамент екзотични животни.

1. Зайци
Тези сладури са много общителни и отглеждани в апартамент се държат като котките. Могат да бъдат обучени да се разхождат на свобода, а може да си стоят и в клетката. Когато ги отглеждате в клетка изберете правилния размер и е добре да ги кастрирате, за да не маркират постоянно и да са здрави. Оставяйте в клетката им клечки, за да се занимават, защото иначе на свобода могат да повредят и изядат килимите и мебелите ви.

2. Поровете
Тези животинки са много активни, социални и обичат да си играят. За тях ви трябва доста голяма клетка, като е хубаво да ги разхождате и извън нея. Те също трябва да бъдат кастрирани, за да са здрави. Поровете имат навик да се крият в малки пространства, за това не ги оставяйте без надзор.

3. Плъхове
Те също са подходящи за отглеждане в апартамент като домашни любимци. Имат много дружелюбно поведение и лесно могат да се опитомят. Обичат много да си играят и да се катерят по стопаните си. Добре е да ги отглеждате по двойки, в голям клетка. Понякога са много активни през нощта.

4. Мишки
Мишките също могат да се отглеждат в домашни условия, но по-добре гледайте да са женски, защото мъжките имат по-силна миризма. Много са социални и игриви. Опитомяват се лесно, но не забравяйте, че са много бързи и не се отглеждат с по-големи гризачи. Тяхната клетка може да е по-малка, в която можете да поставите играчки и всичко необходимо.

5. Хамстерите
Трябва да знаете, че сирийските хамстери се отглеждат по един, но хамстерите джудже могат да са по няколко в клетка. Опитомяват се лесно и се отглеждат в по-малки клетки. Ко в клетката им има играчки и други аксесоари за тях могат много да се забавляват.

6. Джербили
Това са социални животни, които могат да бъдат опитомени. Те живеят най-добре по двойки, като поради размерът им не ви е необходима голяма клетка. Много са интересни за гледане, защото правят големи лудории с аксесоарите в клетката си.

7. Морски свинчета
Това са много социални животни, които лесно се опитомяват. За тях ви трябва по-голяма клетка, като в нея е добре да се отглеждат поне две морски свинчета. Дори да има пространство в клетката е добре да ги пускате да потичат извън нея, да играят и разгледат света извън границите си. Характерното за тях е, че могат да вдигат много силен шум, особено когато им дадете храна и започнат да я търсят в трината.

8. Влечуги
Можете да отглеждате и много влечуги, като какво ще изберете зависи само от това колко пари можете да отделите за животно. Обикновено, влечугите не са толкова социални като бозайницте.

9. Добър избор за любителите и хората, които нямат големи пространства са гущерите - леопардови гекони, гребенест гекони, брадати дракони и anoles.

10. Змиите също са добър избор, като можете да гледате царевични змии, крал змии, млечни змии и сачмени питони.

11. Костенурките не са много подходящи за апартамент, защото се нуждаят от воден резервоар. Отглеждат се по-добре в къщи с дворове.

12. Таралежите също могат да се опитомят. Те трябва да се отглеждат в подходяща клетка, от която да се извеждат редовно на разходка. Таралежите са най-активни през нощта.

13. Прилепите са много активни и игриви животни, които много добре се разбират със стопаните си. Те се отглеждат в голяма клетка, която трябва да е много висока. Знайте, че не е толкова лесно да покриете всички нужди на тези създания.

14. Жаби е нуждаят от много пространство и ще е трудно да ги гледате в апартамента си. Има няколко възможни варианта – водни жаби, полу водни жаби и големи жаби. Не забравяйте, че жабите могат да пеят и няма да ви е толкова спокойно.

15. Раците отшелници са много интересни за отглеждане. Те са социални и въпреки наименованието им, живеят най-добре с други раци отшелници. За целта ще ви е нужен голям резервоар, за няколко малки раци.

16. Охлювите се отглеждат в аквариум, в които трябва да има земя и малко вода. Грижите за тях са лесни, но не е добре да ги пипате.

17. Тарантулите са доста нестандартно за гледане в дома животно, заради славата им. Въпреки това се гледат много лесно, тихи са, чисти и се нуждаят от много малко пространство и ядат щурци. Трябва да внимавате да не избягат от клетката си.


Ключови думи: екзотични домашни любимци за апартамент, особености, отглеждане