Френска болонка

Малка и много сладка – това е френската болонка, която има изключително подвеждащо име за произхода си. Не си мислете, че родината й е Франция – не, тя е създадена от кръстосване на малтийска болонка и малък пудел в Италия, през 14 век. Във Франция е внесена едва през 16 век и е била домашен любимец на Франсоа I, а по-късно и при крал Анри III. От тогава страстта на хората по тази порода малки кучета нараства все повече, като интересното е, че е рисувана дори от Франсиско Гоя.
Трябва да отбележим, че характерната височина за тези кучета е около 30 см, имат дълга, къдрава и много мека козина. Има Френски болонки с различна разцветка, но стандартът за чистокръвна порода е чисто бял. Теглото й достига до около 10 килограма. Главата му е леко заоблена, а муцунката е сплескана. Главата и краката й са пропорционални на размера на тялото, а ушите и опашката не се режат. Те са сравнително умни кучета и лесно могат да бъдат обучени.
По характер малкият любимец е много добродушен, постоянно играе и се гали в стопаните си. Той е много весело куче, което обича вниманието и разходките. Френската болонка обича компанията на човек и иска да й отделяте много внимание. Тя е чаровна, нежна и интелигентна, като много обича да си играе с деца. Не е много добра за пазач, но определено ще се опита да защити територията и стопаните си от натрапници. Тази порода кучета са много послушни и ако започнете от рано обучението им ще се учудите колко интелигентни могат да са.
За да изглежда малкият ви домашен любимец добре и да не страда от различни алергии и кожни проблеми трябва да го къпете редовно, на всеки 5-6 седмици. Козината му трябва да четкате поне няколко пъти на седмица, за да е здрава и да не се сплъстява. Интересното при тази порода е, че е кръстосана за хора с алергии, тя е хипоалергична и е един от малкото шансове някои хора да имат куче за домашен любимец.
Френската болонка живее средно около 12-13 години, като не малка част от тях умират от туморни образувания. Трябва да наблюдавате вашето малко приятелче и при най-малкото съмнение да го водите на ветеринар.
Обичайте домашният си любимец и му отделяйте достатъчно внимание, за да е щастлив и да ви дава любовта си много години.


Ключови думи: френска болонка, произход, обучение, отглеждане