Ветрилен папагал

Това са една много интересна порода папагали, наречена така заради необичайното си оперение от удължени пера, които когато са застрашени стават като вентилатор. Ветрилните папагали не са много големи, но оперението им прави впечатление за точно обратното.
В естествената си среда обичат да са необезпокоявани в някоя тиха гора и са сравнително рядко срещани. Могат да бъдат опитомени и като малки са много послушни, но когато пораснат проявяват характер. Доста често могат да са агресивни и раздразнителни към човек. Агресивното им поведение се наблюдава най-вече по време на размножителния период, когато нападат не само стопаните си, но и останалите птици. Въпреки наблюденията не всички представители на този вид проявяват агресия и раздразнение, някои остават спокойни и в такива моменти търсят тишина.
Произходът на ветрилния папагал е от Бразилия, като се храни с плодове и балдахин. Характерно за окраската му са блестящите сини и червени пера около главата, които са повдигат когато е развълнуван или застрашен. Представителите на породата имат бяла корона и кафяво оперение на гърлото с бели ивици. Гърбът, крилата и опашката им пък са зелени.
Теглото на ветрилния папагал е около 270 грама. Дълъг е около 35 сантиметра, а продължителността на живота им стига до 40 години. Те могат да бъдат научени да говорят и то много добре.
Характерът на тези папагали е доста закачлив. Те са игриви, много активни и често пъти големи пакостници. Те са отлични домашни любимци и се отглеждат с лекота. Хранят се с плодове, семена, ядки, цветя, тъмни зеленчуци и листа, храната им трябва да е богата на витамин А. Интересно е да знаете, че тези птици се нуждаят от храна с по-високо съдържание на мазнини и понякога можете да им давате дори малки късчета месо. Никога не им давайте да ядат авокадо и шоколад, а избягвайте захарта и солта. Ако имате у дома такава порода папагал, трябва да му давате разнообразна храна, като към нея добавяйте и тестени изделия.
Това е ценен папагал, който според оперението му и спецификите може да струва стотици долари, особено когато е женски. Стойността му е висока, не само заради характеристиките му, но и защото размножаването му никак не е лесно.
Другото характерно за тези приятели е, че много обичат да се къпят, за това не пропускайте да пуснете душа над тях за минута.


Ключови думи: ветрилен папагал, произход, отглеждане, хранене, опитомяване