Син танг

Ако сте запален акварист няма как да не искате да гледате в аквариума си малката сладка риба Немо, която плени сърцата на всички деца по света. Познатият ни от анимациите Немо всъщност е рибката син танг, която днес е една от най-популярните аквариумни рибки.
Както знаем от анимацията, синият танг има ярък син цвят по тялото, на опашката жълто и черни ивици, които го правят много красива и предпочитана рибка за соленоводен аквариум. Малкият Немо се храни с водорасли, а при липса на такива можете да му давате спанак, марули, грах и други подобни зеленчуци.
Ако искате да си вземете такава рибка за акварума трябва да знаете, че плува по средата и няма проблем с безграбначните. Синият танг пораства до около 15 см. дължина и в естествената си среда може да се намери в рифовете по целия свят. Характерни за нея са не само цветовете й, но и острата като бръснач опашка, която ако се опитате да хванете няма как да не ви пореже. Поради тази причина синият танг е известен и като риба хирург. Любопитно е да знаете, че е отровен ако се опитате да го изядете, въпреки че не вярваме някой да посегне на сладката синьо-жълта рибка.
Отличително за малкия ни приятел е и плоското й тяло, което наподобява палачинка и издължения й остър нос. Тези рибки достигат зрялост на около година и живеят в малки групи.
Всъщност филмчето на Пиксар за Немо много точно описва същността на рибката. Тя е дружелюбна, красива, живее в кораловите рифове и обича да похапва планктон и водорасли. Интересното е, че тази рибка променя цвета си на различна светлина, като вечер можете да видите как тъмно синьо й тяло става доста светло и бледо.
Жизненият им цикъл е доста бърз, след като женската хвърли хайвера си и мъжкият го оплоди, яйцата се излюпват след 24 часа. Новоизлюпените рибки са доста по-различни на външен вид от зрелите екземпляри. Малките са почти прозрачни със сребристи коремчета, което им позволява умело да се скрият от всякакви опасности.
Може да не очаквате, но на места по света тази рибка се използва за стръв за по-големите риби, а на други места се улавя с цел продажба за аквариумна търговия. Въпреки красотата на малкия ни приятел и желанието ни да го отглеждаме в аквариуми е добре да знаете, че той е доста крехка риба и за да е здрав трябва да му осигурявате необходимата трева за храна и да внимавате да не се разболее от някой паразит.


Ключови думи: Син танг, Blue Hippo Tang, произход, отглеждане, хранене, размножаване