Белокоремни папагали - Caiques

Уникални и изключително пъстроцветни папагали, които обичат да играят и да танцуват в ритъм. Те са малки на големина, а цветовете им са по-светли. Произлизат от поречието на Амазонка в Южна Америка, където обитават гъстите тропически гори.
Белокоремните папагали са известни още като „седем-цветни“ папагали, заради перата им - черно, зелено, жълто, оранжево, бяло и синьо. Те са много игриви и обичат да стоят на върховете на дърветата. Интересно е да знаете, че те много обичат да танцуват и когато чуят музика или някой да плаяска ръце започват да се поклащат и подскачат в такт.
Те са много сладки и лесно се отглеждат в домашни условия. Обичат да играят по гръб и със своите номера са много популярни домашни любимци. Характерното за тях е, че са много игриви и енергични птици, които за разлика от други породи много обичат да се търкалят по гръб пред публика.
Тази порода не летят много, защото лесно се изморяват. Белокоремните папагали предпочитат да се катерят и да подскачат от клон на клон или от стола на секцията, защото им е доста по-лесно от летенето.
Ако имате такъв папагал, вече трябва много да сте се смели с едно много типично за него действие, което прави с крилата си. Той често пъти, много бързо търка лицето, крилата и гърдите си от каквото му попадне, сякаш се опитва да се измие под душа, а за да се мести използва клюна си. Тогава малката птичка е много забавна и вие и семейството ви няма как да не се забавлявате от сърце.
Благодарение на своето ведро и забавно поведение и уникалната си окраска, този вид папагали са считани за едни от най-красивите. Уникалното при него не е само теглото му, което е около 160 грама, но и това, че живее до около 40 години.
Белокоремните папагали са застрашен вид и преди се е смятало, че не могат да бъдат отглеждани в домашни условия. Днес обаче практиката показва, че това твърдение е погрешно и са много добър домашен любимец, ако се обучават правилно и се обучават добре. При необучения папагал рисковете от агресивно поведение, драскане и хапане са много големи, а раните които могат да нанесат може да са сериозни, защото имат много остри нокти и клюн. Въпреки това те са много игриви и любящи домашни любимци. Обучението им не е от най-лесните, но не е невъзможно.
Белокоремните ни приятели обичат и уважават стопаните си, като очакват същото от тяхна страна.


Ключови думи: Белокоремни папагали, Caiques, произход, обучение, отглеждане