Избор на гризач за домашен любимец

Групата на малките бозайници, състоящи се от хамстери, джербили, морски свинчета, мишки и плъхове са често срещани в магазините за домашни любимци и са предпочитани като домашни любимци в семейството. Докато всички те са гризачи (може би с изключение на морското свинче, чиято класификация като гризач се оспорва в научната общност), имат различни изисквания за пространство и социално взаимодействие и качества като домашни любимци. Следното сравнение може да ви помогне да решите кой от тези гризачи може да бъде правилният домашен любимец за вас.

Хамстерите
Сирийските или златистите хамстери живеят средно около 2-3 години. Възрастните са дълги около 6 см. Те живеят по един индивид в клетка, като размерът на клетката трябва да е минимум 31 X 46 см. и височина около 31 см., защото са много активни. Колкото по-голяма е клетката, толкова по-добре. Сирийските хамстери, трябва да се възпитават от рано, за да са с благ характер, но ако ги притискате могат да станат враждебни и да започнат да хапят.
Хамстерите са широко достъпни и стават добри домашни любимци, като предимството им е, че могат да бъдат отглеждани сами. Много разпространени са и хамстерите джудже. Те са по-малки от сирийските хамстери и са по-дружелюбни. Някои от тях имат репутация, че хапят, но това зависи от начина на отглеждане и обучение.

Джербили
Джербилите живеят средно 2-3 години, като има и случай, в които са достигали до 5 години. Те са дълги около 11 см, с космато тяло и опашка, която е дълга колкото тялото им. Джербилите са много активни и дружелюбни. Отглеждането на възрастните индивиди е по-трудно, за това е добре да си вземете млад екземпляр. Препоръчителният минимален размер на клетката за група или чифт е с размер 31 на 61 см, с височина от 31 см., въпреки че по-голямото пространство е по-добро. С много занимания и отделяне на време за обучение, джербилите могат да станат наистина питомни, а и са много интересни за гледане, тъй като си играят постоянно.

Мишки
Питомните мишки живеят средно от 1 до 3 години и са доста лесни за отглеждане. Те са най-малката от тази група с животни и са дълги само около 7 см. Имат дълга козина и опашка. Те също добродушни и живеят най-добре по двойки. Отглеждат се в сравнително малка клетка, минимум 30 на 45 см, въпреки че по-голяма клетка се препоръчва, ако имате повече от един чифт. Мишките могат да станат доста питомни ако се занимавате много с тях, но са малки и много бързи. Могат да са и доста капризни, за това не са най-добрите отглеждане у дома. Въпреки това, не изискват кой знае какви грижи, като в същото време са доста активни и игриви.

Плъхове
Плъховете живеят средно 2-4 години, и са хубави домашни любимци. Те са много добронамерени и най-добре се отглеждат в чифт. Тъй като те са по-големи, с дължина около 20 см и са без козина на опашката. С редовната работа те стават много кротки и се наслаждават на човешкото общуване. Хапят рядко. Те се нуждаят и от време извън клетката за контакт със стопаните си и упражнения. Плъховете се нуждаят от голяма клетка, като препоръчваме височина 61 см. и 90 см. широчина. Заради характера си, те се нуждаят от повече време и внимание от стопаните си, отколкото много от другите дребни гризачи.

Морски свинчета
Морските свинчета живеят доста дълго, около 5-7 години. Възрастните достигат дължина около 10 см и тегло от 2-3 килограма. Те са най-големите представители на гризачите, които се отглеждат в домашни условия. Техният размер и нежен темперамент правят морските свинчета популярни домашни любимци, особено за семейства. Те рядко хапят, дори когато са стресирани. Те се нуждаят от по-голяма клетка, като минимума е 4 квадратни метра площ за един чифт. В по-големите клетки лесно можете да поставите различни играчки и неща, с които да си играят. Морските свинчета не бягат, за разлика от повечето от изброените видове по-горе. Те имат малко по-взискателни диети, като се нуждаят от прясно сено и зеленчуци, както и оптимални количества витамин C.


Ключови думи: гризачи, домашни любимци, клетка, необходимо пространство