Медноивичест Хетодонт

Медноивичестият хектодонт е риба, която е по-известна като коралова риба клюн, обитаваща рифовете на Тихия и Индийския океан. Характерното за този род риби е дългата им муцуна наподобяваща клюн, която е жълта.
Малките рибки не се различават много от по-зрелите екземпляри, като растат до около 20 см. Видът на тези риби ни дава илюзията, че са по-дълги, заради сплесканото им тяло и дългите гръбна и задни перки, които са бели жълти ивици. Характерното за медноивичестия хактодонт е, че на опашката има тъмна лента, която е перпендикулярна на жълтите ленти.
Трябва да знаете, че медноивичестия хектодонт живее на дълбочина от около един метър. Той се среща сам и по двойки, но по-характерното е че като двойка е моногамен. Тези красиви риби можете да откриете в кораловите рифове и в скалистите брегове, където женската снася яйцата си и лесно може да ги скрие.
Важното е, че няма как да я объркате с някоя друга риба и то най-вече заради окраската на гръбната перка. Те могат да се отглеждат и в аквариум, но в изкуствена среда не надвишават дължина от 10 см. За да живее нормално и да не се разболява трябва температурата на водата в аквариума да е от 24 до 29 градуса. За тях оптималните условия са живот в широк аквариум, който трябва да е най-малко 75 литра, в който да има скривалища и да наподобява условията на рифовете.
Медноивичестият хектодонт се храни с всякакви безгръбначни и паразити по водораслите. Любимата му храна се състои от порция дребни червеи, миди и мекотели. Диетата му е много разнообразна и трябва да му се създадат добри условия за живот за да не боледува. Тази риба не е много подходяща за отглеждане от любители акваристи, защото те трудно биха могли да й осигурят необходимия минимум за добър живот, като твърдостта и pH-то във водата на аквариума. Да не забравим, тя е соленоводна риба и поради тези си характеристики се отглежда много трудно в изкуствени условия.
Освен всичко друго, когато отглеждате тази риба в аквариум не е добра идея да я поставяте в съжителство със себеподобни.
Окраската на тази риба я прави една от най-желаните за отглеждане в богати аквариуми, но не рискувайте да я купувате ако не сте напреднал акварист. Трябва да знаете, че медноивичестият хектодонт е изключително чувствителна към транспортиране и лесно се стресира, което може да я разболее смъртоносно.
Ако искате такава риба, то при поставянето й в аквариума е добре да има риба доктор и скариди, като не трябва да се притеснявате, че първоначално отказва да се храни. Всичко това е от стресът, който преживява.
Този род рибки са красиви и постоянно се движат в аквариума, не са агресивни към по-дребните обитатели и с оптимални условия и разнообразна храна мога да живеят до 10 години.


Ключови думи: Медноивичестият хектодонт, соленовидни риби, отглеждане, напреднали акваристи