Pterois - Lion fish

Красива, но в същото време доста страховита риба. Това е Lion fish, която няма как да не ви впечатли с величествената си форма и окраска. Това е доста опасна риба, която обитава кораловите рифове на Тихия и Индийския океан. Тя е отровна и това я превръща в проблемен вид, на региона който обитава.
Екзотичната риба е много предпочитана от запалените колекционери акваристи. Lion fish има доста интересна окраска и перки, които се носят във водата като величествено наметало. Характерно за оцветяването й е редуването на червени и бели ивици по цялото тяло и перките.
Характеристиката на Lion fish показва, че може да достигне до 47 cм. дължина и живее до 10 години. Перките на тази риба представляват отровни шипове, които са разположени по цялото й тяло, като грива на лъв, от където идва и наименованието й.
Отровните й шипове служат за много добра защита от по-големите хищни риби, които стремглаво я избягват.
Интересното за възпроизвеждането й е, че е много интензивно. Женската снася яйца всеки месец и така драстично поколението увеличава местообитанието си. Поради физиологичните особености на тази риба, хората се опитват да ограничат разпространяването й, за да не се наруши баланса на океанската фауна.
Характерното за възпроизвеждането им и живота на тези риби е, че живеят самотно и се събират със себеподобни единствено при ухажването, като обикновено мъжкият екземпляр има няколко женски. Това е и причината за бързото им разпространение и голямата им популация.
Lion fish не са толкова агресивни риби, колкото си мислите заради външността им. Те използват отровните си шипове само при защита и никога не нападат без причина човек.
Lion fish е изключително бърза риба, която ловува с лекота плячката си, като използва отровните си шипове, за да я парализира, след което бързо я поглъща цялата. Тя разчита на камуфлажа си и светкавичните рефлекси, за да улови плячка, като главно предпочита по-малки риби и скариди.
Тази екзотична риба е наистина много интересна, но не трябва да я доближавате много, защото ако забие шиповете си във вас ще изпитате силна болка и бързо ще трябва да потърсите лекар, за да не пострадате повече от отровата й.
Интересно е да знаете, че в някои части на света се яде, приготвена по специален начин и порцията от нея е доста солидна сума. Все пак най-красива и безопасна е в аквариум, където яде каквото й дадете и не може да създава проблеми.


Ключови думи: Pterois, Lion fish, отровна риба, местообитание, размножаване, отглеждане