Агресията между котките

Най-добрият приятел на вашата котка не може да бъде друга котка. Котките са много териториални същества и често яростно защитават своята територия.
Поради тази причина, трябва да сте подготвени когато вземате още една котка в семейството за борби за надмощие и територия.

Вземането на втора котка
Много хора когато вземат още една котка в дома си, си мислят че двете котки ще се разбират и ще живеят щастливо. Това е рискован ход. Само защото котката ви е сладка и любяща с вас, не означава, че ще бъде добра и с друга котка.
Въпреки това можете да увеличите шансовете, двете котки да се разбират или поне да се толерират една друга. Това може да стане чрез подходящо въвеждане, защото няма начин да се предвиди дали котките ще се разбират или не. За съжаление, няма метод за обучение, който може да гарантира, че опитът ви ще е успешен. Но ние сме тук, за да ви помогнем да преговаряте за примирие между стария и новия ви домашен любимец.

Видове агресивно поведение
Първо, добре е да разберете различните видове агресия и какво ги причинява.
Териториална агресия
Това се случва, когато една котка усети нарушител на територията си. Котката може да бъде агресивна към друга котка (обикновено пасивно), но също така може да бъде и приятелски настроена.
Проблемите често се появяват, когато вземете малко коте, гледате го докато достигне зрялост и тогава вземате друга млада котка, както и при сблъсък с кварталните котки навън.
Типично поведение включва дебнене, преследване, засади, съскане, силно мяукане, нападение, и забрана на новата котка да достига до различни места от къщата (като котешката тоалетна, спалня, и т.н.)
Женските котки могат да бъдат точно толкова териториални като и мъжките.

Агресията при мъжкарите
Възрастните мъжки котки могат да заплашват, а понякога и да се бият с другите мъжки. Това е по-често срещано сред единаците – живелите сами котки. Те могат да се борят за женските, за по-високо място в йерархията, или да защитават територия.
Котките дебнат, следят, маяукат, надават рев и козината им настръхва, когато да заплашват натрапника. Ако другата котка се снижи и се отдръпне, агресорът се счита за победител и обикновено си тръгва със задоволство.
Ако никой не отстъпи в борбата за надмощие, може да настане истинска битка. Двете котки могат да се търкаля, хапят, ритат, посягат, да спрат внезапно и след това пак да започнат с борбата или да се отдалечат една от друга. Ако видите знаците, които предвещават борба е по-добре да отвлечете вниманието на котките с пляскане, повишаване на тон, да хвърлите една възглавница наблизо, или да ги напръскате с вода. Така можете да прекратите войната още преди да е започнала. Спазвайте дистанция, и никога не се намесвайте телом в средата на боя, защото можете да пострадате.


Ключови думи: котки, съжителство, съвети