Приютяване на улични котки

Трябва да знаете, че дори котки, които са били навън през целия си живот могат да се научат на комфорта и сигурността на домашния живот. Уютна котешка къщичка, поставена на безопасно разстояние от земята може да помогне за приспособяването на вашия любимец.
Има много хора, които смятат, че за да е щастлива котката трябва да живее навън и да се разхожда на свобода сред природата.
Всъщност, около две трети от домашните котки живеят на само на закрито или пък прекарват по-голямата част от времето си в някоя стая. Трябва да знаете, че котките могат да живеят един щастлив и здравословен живот на закрито, със семейството си.
Позволявайки на котката си да броди навън, трябва да сте на ясно, че това може значително да съкрати живота им. Потенциално смъртоносни опасности-паразити, прихващане на болести от други котки, блъснати от автомобили, откраднати от непознати, нападнати от хищници, или просто изгубени – това са постоянни заплахи към котките, които живеят навън. А и котките доста често могат да бъдат смъртоносни за местната фауна.
Е, как да запазим котката на сигурно вътре и в същото време да е щастлива? Следвайте нашите предложения:

Направете животът й на закрито забавен.
Милиони котки прекарват целия си живот на закрито, без никакви проблеми. Те никога не са били навън и нямат никакво желание да се подвизават навън. В действителност, когато домашната котка излезе навън е много изплашена и след кратка и плаха разходка се прибира скоростно през вратата.
„Но моята котка винаги, когато има възможност излиза навън“ протестираш. „Не мога да я държа постоянно вътре“

Това не е непременно така. Изобилие от бездомни котки са били приютени в домашни условия и се превърнати в щастливи котенца, които не искат да излязат дори на верандата. Номерът е да направите големите помещения забавни и интригуващи за малкия си питомец, да се чувства като на открито.

Направете промяната бавно и стабилно
Добре е да направете промяната за котката постепенно. Трябва да я научите как от открито да заживее добре на закрито, превърнете новия начин на живот по-лесен. Много от котки привикват с малко усилия, докато други няма да ви оставят намира и постоянно ще ви напомнят, че няма да играят по вашите правила. Те биха могли да надраскат вратите, прозорците, да мяукат и съскат постоянно, както и да се опитват да избягат през незатворена врата или прозорец. Добре е да сте подготвени:
Ако вашата котка никога не е решена или носена в кутия, е време да започнете да практикувате и двете неща, за да може по-лесно да свикне на домашния живот.
Ако сте хранили котката навън, започнете да го правите на закрито. След това, вместо да я гоните или да й позволявате да отива навън, веднага след като свърши с яденето, я вземете и я подръжте малко вътре, като всеки ден я задържайте повече време, за да привикне.
Ако сте започнали възпитаването на котката си по време на зимата, е още по-добре, защото вътре е топло и сухо, а леглото е повече от примамливо. Гушкането на леглото може да се окаже златният ви билет да я убедите да остане вътре.
Никога не удряйте, подритвайте или крещете по котката, защото ще започне да се страхува от вас. Можете също така да я обучите да бяга, когато вратата е отворена, като хвърлите парче от едро смляно брашно.
Не позволявайте на алергиите или на бременността ви да ви замислят относно решението за прибиране на котката вътре. Консултирайте се с лекаря си, за да ви помогне да се справите с проблема и да съжителствате с малкия ви домашен любимец.


Ключови думи: отглеждане улична котка, опитомяване на котка