Синеоко какаду

Синеокото какаду е изключително рядко срещана птица. Тя е родом от горите на Нова Британия и Нова Ирландия в архипелаг Бисмарк, част от Нова Гвинея и по-конкретно в субтропичните гори и тропически влажни равнинни. Интересно е да знаете, че този вид какаду, което е изцяло бяло се движи по двойки или на малки групи. Единствените цветове различни от искрящото бяло по този пернат приятел са очите му, които от името си личи, че са сини и по една жълта или оранжева резка от двете страни на гребена. Синеоките какаду са много красиви, а по време на полет издават много силни пронизителни звуци. Така комуникират по между си.
За съжаление, това какаду се среща изключително рядко, както в дивата природа и в плен, което го прави защитен вид.
Синеокото какаду има доста дълъг живот, те живеят средно до 50-60 години, като достигат зрялост едва на 3-4 години. Определено можем да кажем, че тези птици са доста по-различни от останалите които познаваме. Характерното за тях е, че варират между 45 – 50 см. дължина и от 500 до 570 грама тегло. Няма как да не се досетите, че този приятел получава името си от сините малки пера на кожата около очите си.
Характерното за този приятел е, че оперението му е предимно бяло, макар. Жълтият или оранжевият цвят, за който ви казахме по-горе може да се види не само на гребена му, но и по опашката. Човката на Blue Eyed какаду е черена, а очите ми са сиви. Друго характерно и не толкова обичайно за другите видове папагали е, че краката на това какаду са с определена форма и му позволяват да държи предмети и да се храни с единия си крак, докато стои на другия.
Мъжките и женските си приличат, като видима съществена разлика можете да откриете в цвета на очите, като мъжките традиционно имат по-черни очи.
Трябва да знаете, че синеоките какаду са много особени птици, когато намерят партньора си, то той остава половинката им за цял живот, като стават едно много тясно сплотено семейство. В дивата природа, те обикновено ще се размножават в дървесни кухини, а в плен можете да им поставите подходяща гнездилка. Обикновено женската снася две яйца, които се мътят и от двамата родители за период от около 30 дни.
Синеоките какаду се хранят с различни семена и ядки, фибри и плодове, както и с насекоми и техните ларви.
Доказано е, че синеокият какаду е един от най-дружелюбните и най-игриви на всички папагали, който освен всичко друго може да имитира много добре.
Когато решите да гледате синеоко какаду помислете добре, защото въпреки благия си характер, те са доста шумни и разрушителни същества ако не им се обръща достатъчно внимание. Не трябва да ги пренебрегвате, за да не започнат да се самонараняват и да си скубят перата.
Синеокото какаду изисква много време и внимание - много повече, отколкото всяка друга птица като домашен любимец. Имайте предвид, че синеоките какаду се намират много трудно и са изключително скъпи, могат да надхвърлят и $ 10,000 поради тяхната рядкост. Така че, не се надявайте много да притежавате такъв вид папагал.


Ключови думи: синеоко какаду, произход, отглеждане в домашни условия