Грижа за домашната котка в 12 лесни стъпки

Любопитство и игривостта са част от чара на вашата котка, но те понякога могат да я вкарат в беда. Спазвайте тези стъпки, за да направите дома си по-безопасен за нея.

1. Пазете се от отровни растения
Котките обичат да дъвчат трева и растения, без значение дали са навън или вътре в къщата. Определено ще бъдете изненадани от броя на растения, които са дразнещи, опасни и дори смъртоносни за котките, ако ги погълнат. Отровните растения могат да предизвикат повръщане и диария.
Дръжте опасните растения извън обсега или, още по-добре, махнете ги от къщата. Ако котката ви харесва зелени неща, купете или отглеждайте котешка трева.

2. Заключете препаратите за почистване
Сложете предпазни детски ключалки на шкафовете си, за да не се докопа котка до отровните препарати. Те съдържат опасни химикали.

3 Скрийте всички лекарства
Дръжте всички лекарства, както по-безопасните, така и тези изписани с рецепта, на сигурно място. Има контейнери, които котката няма да може да отвори, дори и да се опита да ги нахапе.

4. Приберете чупливите и ценните си съкровища
Събирате всички чупливи предмети и ги поставете на място, където котката няма да може да ги достигне. Котките обичат да проучват пространството си, да скачат на маси, шкафове, бюфети, и библиотеки. Така могат случайно да съборят и счупят по-чупливите предмети, след което да се разходят или да пробват да погълнат счупените парчета.

5. Изключете електрическите уреди в дома си
Изключвайте електрическите уреди, когато не ги ползвате. Ако вашата котка е прекалено любопитна и сдъвче кабела може да пострада сериозно. Вие също можете да я накарате да не дъвче кабели, като ги поставите в предпазител за кабел или като ги намажете със субстанция с неприятен за котката вкус, като лют сос или нетоксичен мехлем или спрей.

6. Навийте и завържете на възел кабелите
Дръжте кабелите навити на едно място. Вашата котка може да се задуши ако се омотае в тях или да се задави ако нахапе и глътне от пластмасовите парчета.

7. Проверявайте сушилнята (и други места)
Погледнете вътре в сушилнята, преди да затворите вратата й, и я дръжте затворена, когато не се използва. Котките обичат да се завират и крият в тъмни дупки и тихи места. Могат да станат фатални инциденти ако не проверите. Котенцата често влизат в хладилници, фризери и чекмеджетата, така че проверявайте всяко едно място преди да затворите.

8. Покривката на масата
Винаги махайте покривката от масата, след като сте се наяли, защото малките котенца са много любопитни какво има отгоре и веднага ще се опитат да се изкачат по покривката. Резултатът може да бъде -счупен порцелан и кристал, както и аварийно пътуване до ветеринарния лекар.

9. Сваляйте капака на тоалетната чиния
Дръжте седалките на тоалетната чиния пуснати, защото любопитното коте може да падне в клекалото и да не може да се измъкне.

10. Покрийте електрическите ключове
Покрийте електрическите ключове, защото котките са природни катерачи и рано или късно ще намерят път до кухненската мивка и електрическите ключове. Много котки са били залавяни да си играят с електрически ключове, особено с този за раздробяване на хранителните отпадъци в мивката. Има специални капаци в магазините, с които можете да избегне някой инцидент.

11. Защита за вашите прозорци
Уверете се, че вратите и прозорците са сигурни и със здрави ключалки. Не рискувате, защото вашата котка може да се измъкне незабелязано.

12. Изрязвайте ноктите им
На закрито котки не изваждат толкова често ноктите си и не драскат така по пода, колкото ако живеят на открито, за това редовно трябва да им подрязвате ноктите. Неподрязаните нокти могат да се забият в лапите на котката, което има шанс да доведе до инфекция, болка и затруднено ходене. Проверявайте ноктите на котката на всеки няколко седмици, за да се види дали трябва да се подрязват.


Ключови думи: котки, отглеждане