Изумруден тукан

Малкият изумруден тукан е много красива птица, която живее в планините в Централна и Южна Америка. Окраската му е повече от впечатляваща, има ярко изумрудено зелено тяло с керемидено по главата, тъмно синьо около клюна, на който долната част е черна. В окраската на тази птица има и различни количества жълти отенъци, като един от тях е на горната част на клюна. Тези птици обикновено ядат плодове и дребни гръбначни животни, които са в изобилие във влажни гори. Този вид тукан живее на малки ята, като най-често се наблюдават по 7 индивида.
Тази птица можете да я срещнете в горите и на доста открити места в Мексико, Никарагуа, Венецуела, Колумбия, Еквадор и Перу, но това се случва доста рядко, защото е доста срамежлива.
Интересното за тези тукани е, че когато търсят храна, индивидите в групата комуникират много помежду си. Песните им са доста интересни. Другото характерно за тази птица е, че е голяма около 35 сантиметра и тегло до 230 грама. Поради оперението си и това, че е лесно забележима тя трудно може да крие яйцата си и за това често пъти използват изоставени хралупи на кълвачи. Интересното е, че тези тукани са доста хитри птици и с лекота могат да прогонят кълвач от хралупата му, щом я харесат за гнездене. За разлика от други птици, изумрудените тукани са групово ориентирани и при полет или търсене на храна следват лидера си неизменно.
Важно е да знаете, че трудно можете да различите женския от мъжкия изумруден тукан, като единственото което е по-характерно за женските е, че са по-малки и с по-къса човка.
Когато са малки, изумрудените тукани не са толкова ярко оперени и с така наситени цветове.
Да видите изумруден тукан може да се окаже доста трудно начинание, въпреки яркото им оперение, те се крият умело и гледат да не се набиват на очи. Това е необходимо за оцеляването им.
Трябва да знаете, че този подвид на туканите е единственият със синьо гърло. Въпреки това и този вид има различни вариации, които се определят от местообитанието. Главната разлика е в цветовете на оперението.
Днес изумруденият тукан е доста популярна птица за отглеждане в домашни условия. Характерното за нрава му е, че е много нежен, обича да си играе и да е до стопанина си. Общо взето сякаш гледате малко кученце, което се умилква. Освен всичко друго, този вид птица подлежи и на дресировка и лесно може да се научи на всевъзможни трикове.
Изумрудения тукан е много активен и ако искате да го гледате у дома си е добре да си подготвите доста голяма клетка с пръчки, на които да се върти и да прави номера. Не забравяйте, че птицата трябва да се храни с доста плодове, които да са разнообразни, а не с храни които другите птици предпочитат.
Тя е наистина много красива и приятна за компания. Щом я вземете в дома си ще имате верен другар, който не пропуска и ден в който да ви покаже колко ви обича.


Ключови думи: тукан, изумруден тукан, произход, местообитание, отглеждане