Ашолотъл

Ашолотълът не е типичния домашен, но е много уникална риба. Тя е вид саламандър, роден в Мексико. Научното наименование на тази риба е Ambystoma mexicanum.
Ашолотъл е много интересна риба, което означава, че не се преобразява, не минава през метаморфоза от ларва към възрастна форма, както се случва с повечето други саламандри. Вместо това, представлява ларва с хриле, която след като достигне полова зрялост започва да се възпроизвежда. При някои обстоятелства, Ашолотъл може да претърпи метаморфоза и да може да излиза и на повърхността, въпреки че това може да бъде доста стресиращо за животното.
Ашолотъл има невероятни регенеративни способности и ако се рани, дори ако загуби малка част от тялото си, ще се излекува много бързо и няма да остане и следа от травмата. Те са доста издръжливи същества, които може да се очаква да живеят до 10-15 години, ако се грижите добре за тях и внимавате за качеството на водата в която живеят. Тяхната кожа и хрилете са много чувствителни и доста меки, така че не е добре да ги пипате. Младите Ашолотъл могат да бъдат канибалски настроени един към друг, така че е най-добре да ги отглеждате в отделни аквариуми. Можете да сложите възрастните индивиди заедно, но следете да не проявят канибалски наклонности. Разбира се, ако се стигне до инциденти и единият от саламандрите отхапе част от другия, той ще се регенерира с времето.

Аквариум за Ашолотъл (Axolotls)
Ашолотълът може да стане доста голям, така че ви препоръчваме да си вземете поне 15-20 галона аквариум, въпреки че той не трябва да бъде пълен, а да е с достатъчно вода. Добре е да намерите аквариум с филтър или да си закупите допълнително, за по-лесна поддръжка. Без филтър ще трябва да сменяте водата доста често. Въпреки това, степента на филтрация трябва да бъде сравнително слаба, за да няма силни течения, в които могат да попаднат хрилете на саламандъра.
Можете да направите сифон на дъното на аквариума и постепенно да сменяте водата, като следите да е поне на 20% от обема на резервоара. Ако не използвате филтър, ще трябва да направите промяна на 20% от вода всеки ден или през ден. Никога не правете пълна смяна на вода, тъй като не е добре химичните вещества на водата да се променят рязко. В чешмяната вода има хлор или хлорамини, които трябва да се премахват, за да се чувства добре саламандърът. Никога не използвайте дестилирана вода. РН на водата трябва да бъде 6.5-7.5.

Чакъл
Добре е да слагате на дъното на аквариума чакъл, като гледайте да е едър, защото по-финият може да бъде погълнат от домашния ви любимец. Някои собственици пускат саламандрите си в аквариума, без да им поставят никакъв чакъл, но това не е правилно решение.

Температура и осветление
Резервоарът трябва да се съхранява на хладно място и далеч от ярка слънчева светлина. Температурата на водата трябва да бъде хладка, дори студена, между 14 и 20 С, но никога над 24 C. За отглеждането им не се изисква специално осветление, но можете до аквариума да поставите саксия, за да има и сянка.

Хранене Ашолотъл
В дивата природа, ашолотъл се хранят с охлюви, червеи, ракообразни, риби и малки земноводни. В домашни условия могат да бъдат хранени със скариди, малки ленти от говеждо месо или черен дроб, както и със земни червеи, хирономус, тубифекс червеи или пелети за риби. Добре е да им давате разнообразни храни, за да са здрави и да живеят по-дълго. Важно е да знаете, че неизядената храна трябва да се почиства от резервоара всеки ден.

Сухоземни Ашолотъл
Ашолотълът понякога претърпяват метаморфоза и преминават в по наземна форма. Условията, при които това може да се случи по естествен път е слабо известно. Смята се, че това може да стане при резки промени на характеристиките на водата, или чрез приемането на определени пропорции хормони на щитовидната жлеза. Разбира за наземната форма на Ашолотъл трябва да се грижите по съвсем различен начин.
Ашолотълът се използват доста широко за лабораторни изследвания, най-вече за изучаване на техните регенеративни способности, като трябва да отбележим, че с много лесни за размножаване в плен. За съжаление, дивите Ашолотъл сега се считат за много застрашени, те страдат от последиците от намаляването на местообитанията им, експлоатациите, замърсяването и въвеждането на неместни хищници в техните естествени среди.


Ключови думи: Ашолотъл, произход, отглеждане, размножаване, аквариум, хранехе