Доказателства за интелекта на Сивия Африкански папагал (Жако)

Преди няколко седмици полицията в град Нагарей, близо до Токио, Япония, намериха изгубил се домашен Сив Африкански папагал (Жако). След залавянето му, папагалът е изпратен в местната ветеринарна клиника и там веднага започнал да говори. “Аз съм Г-н Йосуки Накамура”, казала птицата на ветеринаря, според полицейския служител Синжиро Уемура. Папагалът също назовал и пълния си домашен адрес до номера на улицата, и дори започнал да забавлява персонала на болницата, като започнал да пее песни.
Полицията проверила назования от папагала адрес и се оказало, че там наистина живее семейство Накамура, които са изгубили своя папагал. Семейството Накамура в продължение на две години е обучавало папагала си да изговаря името и адреса си.
Тази невероятна история е поредното доказателство за интелигентността на Африканския Сив папагал (Жако). Този вид папагали се отличава с умението не само да заучава голям брой думи, но също и да разбира значението им.
Папагалът Алекс, който описахме в предишна статия е можел да различава над 50 вида обекта, 7 цвята и числата до 6. Той е разбирал разликата между “под и над”, “голям и малък” и дори е изразил емоции, което се доказало с думите “Трябва да ви напусна” в знак на отегчение, когато поредната група учени тествали неговите способности. Според учените един Сив Африкански папагал (Жако) може да достигне интелигентността на 5-годишно дете.
Уменията на тези папагали имат и обратна страна. Например папагалът на име Манго, чиито кафез е бил в близост до детска стая бързо научил, че когато бебетата започнат да плачат силно, майката и бащата идват веднага. В резултат от това, той се научил точно да имитира звуците на бебето, когато искал внимание от собствениците.
И все пак характера на домашния любимец до голяма степен се определя от характера на своите собственици.


Ключови думи: жако, сив африкански папагал, интелигентност, интелект