Синеухо червено лори

Величествена птица, наподобяваща феникс заради яркочервената си окраска и фигура, но само когато се разпери. Синьо ивичестата птица Лори или позната още като Лори синьото гърло е много впечатляваща с пъстрата си и наситена окраска. Въпреки малкият си размер, до 31 см. е доста впечатляваща в полет или даваща воля и въздух на тялото си.
Характерното за тази порода птици е яркото оперение, преобладаващи червени пера с ярко сини по-рядко между тях, започващи от ушите на птицата, а опашката им е кафяво-черна. Тази птица се среща на индонезийските острови, като е изнасяна и за развъждане в Китай, но не е ясно дали опитите са успешни.
Този пъстър приятел обитава манговите и кокосовите гори. Местообитанието му не е случайно, а се е породило от факта, че птицата се храни със цветен нектар и плодове. Именно и за това клюнът на Blue-Streaked Lory е извит в тази характерна форма, а езикът му пък е като четка, която обира нектарът от дърветата.
Синеухото червено лори е доста активна птица, общителна е и можете да я видите при полетите в ята. Рядко можете да видите тази красавица сама, а ако стане то след минути ще долетят и дружките й. За нея трябва да знаете, че спи с ятото в гнездото целогодишно.
При отглеждане в плен Лори е много социална и обичлива. Пее много хубаво и нежно, доста по-мелодично от другите папагали. Единствените досадни звуци от Лори можете да чуете само когато му е скучно или пък когато се притеснява за нещо.
Синьонабраздените Лори се считат за отлични домашни любимци, защото са много сладки и обичат да си играят със звънци, топки и котешки играчки. Те могат и да танцуват, като разперват перата си, подскачат грациозно и подхвръкват.
Лори трябва да се отглеждат в клетка много внимателно и прецизно, за да могат да се развъждат. Трябва да им се осигурява необходимото количество плодове и нектар.
Собствениците на този вид птици споделят, че като домашни любимци са любящи и тихи другари, не вдигат шум, не досаждат и не разхвърлят навсякъде.
Когато отглеждате в домашни условия, тази птица ще ви е наобходим доста голям кафез, за да може да танцува на воля, защото е доста активна. Добре е в кафеза да има и поне няколко играчки, с които да се забавлява и разнообразява.
Съветваме ви да поддържате клетката на Лори чиста и да я миете поне веднъж на два-три дни, защото заради нектарът и плодовете с които се храни може да прави доста мърсотии.
Интересен факт е, че с повече внимание от ваша страна можете да научите Лори да имитира определени думи от човешката реч.
Този вид папагали е силно застрашен в своето естествено местообитание, като особена роля в изчесването им има незаконната търговия с домашни любимци и вземането на пилета от гнездата им.


Ключови думи: Синеухо червено лори, произход, местообитание, отглеждане