Брадати дракони

Едно от най-предпочитаните за отглеждане в домашни условия влечуги е брадатия дракон. Това е едно много интересно и изключително популярно животно, което няма как да не ви впечатли не само с външния си вид, но и с характера си.
Брадатите дракони произхождат от пустиня на Австралия и са много добродушни влечуги, които се отглеждат много лесно. Ако се грижите добре за тях ще бъдат много добри и щастливи. Те носят наименованието си, заради подобието на брада, което имат вместо гуша. Интересното при този вид гущери е, че от жълтеникаво сиви стават червени ако усетят заплаха или видят съперник.
Брадатият дракон живее в сухи, скалисти райони – пустини или полупустини. Те са умели катерачи, които обичат да стоят на клоновете на дърветата или в храстите, в близост до малки градчета или селца. Характерното за тях е, че като всяко едно студенокръвно влечуго обича да се препича на някоя скала. Няма как да не сте гледали реклама или филм, в който има брадат дракон, на някоя скала или дърво. Това е напълно типично за него.
Най-предпочитан за отглеждане е брадатия дракон, който по принцип се среща в централната част на пустинята в Австралия. Този вид влечуго е много популярно и в повечето зоологически градини, заради негови благ характер и лесно отглеждане.
Той има широка, триъгълна глава и сплеснато тяло с бодливи люспи, подредени в редици, гърлото му, което наподобява брада покрита с бодливи люспи се разширява, когато е застрашен, и в задната част на главата става като пелерина. Трябва да знаете, че люспите на брадатия дракон само изглеждат остри и плашещи, но всъщност не са много остри.
Мъжките брадати дракони растат от 40 до 60 см дължина, а женските от 30 до 51 см. Популярността им се дължи и на факта, че в Австралия е забранено да се ловят и да се търгува с тях, но всички знаем, че когато някой реши ще намери начин да се сдобие с това удивително влечуго.
Те са много популярни и сред децата, които също могат да се грижат за тях. Приятелската им и спокойна природа е водеща при избора на този вид екзотично влечуго. Те живеят в продължение на около 8 до 12 години, при добри грижи. Хранят се предимно с листни зеленчуци, плодове и насекоми, като когато са малки се хранят основно с насекоми, като щурци, мухи, ларви, червеи, копринени буби и други.
Важно е да знаете, че като са малки брадатите дракони трябва да ги храните основно с насекоми и много малко зеленчуци, а когато пораснат – точно обратното.
Това екзотично влечуго е страхотен домашен любимец и ако сте решили да го купите няма да съжалявате в никакъв случай, но трябва да внимавате много. Когато купувате брадат дракон вижте добре дали животното е активно, той трябва да има жизнен и любопитен поглед. Прегледайте го за наранявания, изгаряния, паразити или малформации, като липса на пръсти. Вижте размерът му и ако е прекалено малък не го вземайте.
За да е здрав брадатия дракон в домашни условия трябва да му осигурите необходимото осветление и топлина, за това когато закупите аквариума, помислете и за специални лампи и керамично отоплително тяло. Поддържайте температура максимум от 43 ° С за малките екземпляри и около 35 ° С за възрастните. През нощта намалете температурата на половина.
Добре е да знаете, че брадатите дракони обичат да ги галите и да им говорите. Въпреки някои твърдения, брадатите дракони също се привързват към стопаните си и обичат да лежат в тях. Ако сте го пуснали извън аквариума е твърде вероятно да дойде и да седне във вас.


Ключови думи: брадат дракон, отглеждане, произход