Collared Aracari

Тази почти врабчова птица е вид тукан, срещан в Еквадор, Колумбия, Венецуела и Коста Рика. Подобно на другите видове тукани е с ярко оперение и голям черен и извит клюн. Характерното за тази разновидност е, че достига до около 40 см. дължина и до около 275 грама тегло.
Наистина, това е доста дребен и симпатичен тукан. Лесно можете да го различите по външния му вид - черната му глава и тъмнозеленото му оперение отгоре, което наподобява фрак. Друга характерна черта, отличаваща Collared Aracari е червената задницата и горната част на опашката. Гърдите му пък са ярко жълти с тъмно червено петно по средата и ярка черно-червена хоризонтална линия на средата на корема, наподобяваща колан. Интересни на тази птица са и очите и по-точно ярко жълтият им цвят, понякога доближаващ се до неонов.
Определено няма как да объркате тази птица по звуците, които издава, защото е доста шумна, креслива и писклива. От нея няма да чуете нежна мелодия, която да ви стопли душата, а по-скоро ще настръхнете.
Collared Aracari се движи на ята от по 10-тина птици, като ятото лети много бързо и координирано, не прави излишни спирания и отклонения. Диетата им се състои предимно от дървесни плодове яде, но също така не отказва разнообразие от насекоми, малки гущери, яйца и друга дребна плячка. Това е доста хищнически настроена птица.
Collared Aracari живее в стари и изоставени хралупи на кълвачи и снася яйцата си без да прави гнездо. Обикновено женската снася по три бели яйца, които се мътят за около 16 дни и от мъжкия и от женската, редуват се на смени. Малките им се раждат слепи и голи, като родителите и поне още три членове на ятото им ги хранят докато изминат поне 6 седмици и започнат с опитите за летене. Интересното при Collared Aracari е, че докато се учат да летят, възрастните продължават да хранят малките.
Отличаващото този вид тукани от останалите е и фактът, че ятото нощува заедно целогодишно, като в една хралупа нощуват един млад екземпляр и поне 6 възрастни. Когато заспиват, тези тукани свиват опашките на гърбовете си и изглеждат удивително.
Характерните черти на Collared Aracari е, че са приятелски настроени и послушни, когато се отглеждат в плен. Ако сте решили да си имате такива птици у дома, трябва да знаете, че живеят по няколко във волиера и то трябва да е доста голяма. Не си мислете, че като са малки ще минете с по-малка клетка, защото те са доста активни.
Когато отглеждате Collared Aracari ще видите колко интересни птици са и колко забавни, особено ако им поставите играчки в клетката. Те не са като останалите си роднини, не чупят и не разхвърлят предмети, а много интересно комуникират по между си. Те са доста интелигентни, като могат с повече търпение да се научат и на определени хигиенни навици.
Поведението на тези птици е повече от впечатляващо, защото обичат да бъдат галени, и да се гушкат тихо в скута на стопанина си или да обикалят по рамото ви. Определено ще останете изненадани колко нежни и любвеобилни могат да бъдат.


Ключови думи: Collared Aracari, арасари, произход, характеристики, отглеждане