Изборът на подходяща котка за вас – част 1

Има много важни неща, за които трябва да помислите преди да си вземете котка за най-добър приятел.Първата стъпка, с която трябва да започнете едно дълго и трайно приятелство с котка е, разбира се, изборът й или по-точно, изборът на котката, която е точно за вас.
По дефиниция, това е най-голямото решение, което ще направите по отношение на вашата котка. Точно това е важното решение, защото една котка за разлика от една дреха, видео конзола за игри или нещо с електроника е живо същество, дишащо същество, което ще се нуждае от вашата грижа и внимание за следващите 10, 15 или дори 20 години.
Решения, решения
По света има толкова много котки, и толкова много видове котки измежду които да избирате, може да бъде доста трудно ако не знаете от къде да започнете. Ето някои въпроси, които да си зададете:
Малка или възрастна?
Дългокосместа или с къс косъм?
Мързелива котка седяща постоянно в скута ви или неуправляема фурия?
Тиха или шумна?
Чистокръвна или смесена?
Отговорите на някои от тези въпроси се крият в собствения ви начин на живот. Ако сте мързеливец ще искате котка да подремва заедно с вас? Смятате ли, че котето ще ви слуша всеки път? Дали да гледате коте е по-забавно, отколкото да гледате телевизия?
Котенце или котка?
Котенцата са очарователни, любопитни, игриви и пълни с енергия. Те могат също така да са дразнещи на моменти, изискващи много надзор, за да ги предпазите от неприятности, както и търпение, когато забъркат поредната каша. Всяко коте е различно и няма как да предвидите каква котка по характер ще стане като порасне, но леко по-леко котето пораства и изгражда своята личност.
Възрастните котки обикновено са по-спокойни, по-малко подскачат и не са така палави. В една възрастна котка можете да видите в какво може да се превърне вашето мъниче. За това ако търсите специфични качества, помислете за котки, които са на години и по-възрастни и така изберете породата на котката си.

Семейни въпроси
При избора на котка, винаги имайте едно на ум за семейството си. Котенца и много малките деца обикновено не съжителстват добре, като малки котенца са крехки, а децата са по-груби и палави и незнаят как да се държат с животинката. Бебетата и малките деца са склонни да дърпат къде ли не котка, било за опашка, ухо, или козината или пък да ги прегръщат до припадък. Винаги контролирайте всеки контакт между детето си и котка.

Личност
Котките, както и хората са физически лица. Няма две абсолютно еднакви, независимо дали са от една и съща порода или дори от едно котило.
Някои котки са много умни и послушни, те лесно се приучават, като можете дори да ги обличате в дрехи. Тези котки са идеални за малки деца или по-възрастни хора, които не искат да се тормозят с пакости.
Други котки не обичат да бъдат държани, но когато сами преценят идват да ги погалите за малко, но само когато те решат и колкото време преценят. Има котки, които живеят, за да лежат и спят и котки, които са постоянно в движение.
Личността може да варира доста, като порода също е от значение. Ако сте решили, че искате чистокръвна котка е хубаво да се поинтересувате от различните породи и да определите тази за вас самите. Персийските котки например са за хора, които водят по-улегнал начин на живот, докато Бенгалските и другите "екзотични" породи (с диви гени) са склонни да бъдат изключително активни. Сиамските има репутацията на много общителни.


Ключови думи: котки, домашни котки, избор, отглеждане