Отбранителната агресия при котките

Отбранителна агресия при котките се случва, когато се опитват да се предпазят от животно или човек на който хакер не вярват и смятат, че не могат да избягат. Това може да се случи при следните ситуации:
Наказание или заплаха от наказание от даден човек
При атака или опит за атака от друга котка
При всеки инцидент, който стане те се чувстват застрашени или се страхуват

Овладени пози
Приведена, с изтегнати краката и опашката
Дръпнати назад ушите
Придвижване леко встрани

Недиректна агресия
Котки насочват този вид агресия към друго животно или дори човек, който първоначално не ги провокира. Например, ако котката ви седи на прозореца и види навън в двора да се разхожда друга котка ще се развълнува много, защото котката е на нейната територия. В такъв случай ако я погалите, може да се обърне и да ви захапе, защото дори не знае кой сте вие в този момент. Тя е толкова задълбочена в котката навън, че атакува е първото нещо което пресича пътя и.

Консултирайте се с ветеринарен лекар
Винаги първата ви стъпка трябва да бъде да се свържете с вашия ветеринарен лекар за цялостен преглед. Котките често крият симптоми на заболяване, докато се разболеят сериозно.
Ако котката ви е напълно здрава е добре да се консултирате с вашия ветеринарен лекар за поведението на животното, за помощ. Може да се наложи да започнете целия процес на въвеждане в дома отначало, като пазите котката в отделни области на вашия дом, или дори да и намерите нов дом, ако агресията е крайна и проблемът не може да бъде решен.
Консултирайте се с вашия ветеринарен лекар за кратък курс с лекарства против безпокойство на котката ви, докато сте на работа за промяна на поведението. Никога не лекувайте котката си по своему.

Предотвратяване на бъдещи битки
Може да се наложи да разделите котките си в отделни помещения и да ги държите далеч една от друга, докато работите върху проблема, или поне да предотвратите контактите между тях по време на конфликтни ситуации.
Кастрирайте своите домашни любимци. Поведението на едно некастрирано животно може да се отрази негативно върху всички останали домашни любимци.

Какво да избягваме
Не разчитайте на котките, сами да "оправи нещата" помежду си. Колкото повече се борят, толкова по-лошо става и е вероятно ситуацията да се превърне в голям проблем. За да спре битките помежду им, вдигнете силен шум (като надувате свирка), напръскайте ги вода, или хвърлете нещо меко в върху тях.
Не ги докосвайте, защото може да получите сериозни надрасквания или ухапване. Потърсете медицинска помощ, ако сте ранени.
Не наказвайте котките побойници, защото едно наказание може да доведе до допълнително агресия и много по-големи битки. В отделни случай можете дори вие самите да се превърне в мишена за върху която да излеят агресията си.
Не вземайте повече котки в дома си. Някои котки са готови да споделят своя къща и територия с много котки, но колкото повече са котките, които споделят една и съща територия, толкова по-голяма е вероятността да не се разбират помежду си.

Котешкото приятелство е мистерия
Много фактори определят колко добре ще се разбират котките помежду си, като дори и животинските експерти не са разгадали напълно поведението им.
Ние знаем, че котките, които са добре социализирани най-вероятно ще бъдат по-общителни, отколкото тези, които не са имали контакти с други котки.
От друга страна, "уличните котки", имат навик да се борят за надмощие с другите котки, за да защитят територията си и храната си.


Ключови думи: агресията на котките, причини, предотвратяване