Прерийно куче

Не, не, това не е куче а удивителен гризач, който отглеждан в домашни условия може да бъде истинска дружка, дори понякога по-добра от кучето. Pet Prairie Dog или прерийните кучета са големи гризачи, които преди малко повече от 10 години се прочуха в много негативна светлина. Сигурно си спомняте, че през далечната 2003 година избухна така наречената маймунска епидемия и основен виновник за пренасянето на заразата се оказаха именно тези големи гризачи. Така до 2008 година Pet Prairie Dog бяха забранени за домашно отглеждане, след което доверието в тях много трудно се възвърна.
Днес тези гризачи отново са в бизнеса с животни, като леко по-леко набират все по-голяма популярност. Интересното за тях е, че произлизат от дивите гори между Канада и Мексико в САЩ и живеят на големи стада, в близост до малки реки, върху наклонени хълмове, или плоски пасища. Тази животинки са доста умни и предвидливи и оцеляват като заравят големи запаси храна в почвата. За тях храната се състои главно от треви, корени и бодлива круша, както и големи количества вода. Именно поради тази причина избират да живеят до пълноводни реки. Тези мъници не се отдалечават много от дома си, за това гледат всичко да им е под ръка – храна и вода. В същото време са доста адаптивни и лесно се приспособяват в климатичните промени. Ако искате да имате у дома си такъв екзотичен гризач, трябва да знаете, че внимателно трябва да проучите дилъра от който ще вземете животинката, за да сте сигурни че е здрава и законно ваша.
Тези сладури тежат между 1 и 3 килограма, а продължителността им на живот е около 8 години, ако се отглеждат в домашни условия. Ако ще гледате прерийно куче в дома си е добре да го вземете от малко, защото можете по-лесно да го обучите, докато по-възрастните екземпляри са по-инатливи. Друго предимство да вземете прерийното куче от малко е, че наистина много ще се привърже към вас и много ще ви слуша. Трябва да знаете, че изискват огромно внимание, тъй като са много социални животни.
За да отглеждате тази животинка трябва да имате определени условия, да й осигурите подобие на естествената среда на живот. Прерийното куче трябва да има къде да може да рови и да крие храната си, не е нужно да го спирате и в никакъв случай не му забранявайте, защото това му е вроден инстинкт.
Най-важното нещо при отглеждането на това животинче е да му обръщате внимание, защото иначе ще се разболее от мъка и може да умре. Те са като малките деца, изискват постоянно да им се обръща внимание и ако не го получат са много депресирани и се разболяват.
Решението мъжко или женско прерийно куче да си вземете не е от толкова голямо значение, защото и в двата случая ще трябва да го кастрирате, за да избегнете здравословни проблеми на по-късен етап в живота му. Кастрацията на тези гризачи е повече от задължителна когато се отглеждат у дома, защото в противен случай стават и доста агресивни и много често започват да променят поведението си.
Прерийните кучета са много интелигентни и социални животни, които могат да бъдат много нежни когато поискат, но трябва да внимавате, защото могат да хапят. Следете настроението му, за да се предпазите от наранявания.
Интересното за тях е, че са и много териториални животни и ако непознат влезе неканен вероятността да му се нахвърли и да го захапе е повече от вероятна. С други думи, те обикновено не са домашните любимци, които можете да показвате без проблем на други хора, които да ги пипат.
Не трябва да забравяте, че обикновено трябва да държите в клетка прерийното си куче, за да не останете без мебели и ценни вещи. Той много обича да гризе стени, дрехи и електрически кабели. Трябва много да внимавате за собствената му безопасност. Гризането е породено от нуждата да изтъпяват и намаляват дължината на зъбите си, които растат през целият им живот, за това им набавяйте неща с които да си помагат.
Обърнете и специално внимание на клетката, която освен че трябва да е голяма, трябва и да наподобява естественото им местообитание.


Ключови думи: прерийно куче, произход, отглеждане