Черноглав Caique - Белокоремни папагали

Черноглавите Caique са едни малки и много пъстри папагали, които имат яко тяло, къси крака и квадратна опашка. Те са дълги средно около 20-22 сантиметра въпреки, че правят впечатление на по-дълги заради стойката и оперението си. Типичното им тегло е 150-170 грама, като могат да доживеят до 40 години.
До скоро не се знаеше толкова много за тези мъници, защото не се търгуваше с тях, но днес нещата се изменят много бързо и в момента са едни от най-търсените пъстропери папагали за отглеждане у дома. Търсенето им се повиши не само заради богатото им цветно оперение, но и заради приятелският им характер и игривата личност.
Трябва да знаете, че по начало има и друг вид Caiques - Белокоремно Caiques, което пък се дели на пет подвида. Характерното за нашия черноглав Caique е, че има бял корем, черна глава, а страните на главата и гърлото са жълти. Крилата и гърба на нашия приятел са зелени. Има и жълти „гащи“ много сладурски.
Интересно е да знаете, че всички видове Caiques идват от Южна Америка, като черноглавия Caiques се намират главно в Гвиана, Колумбия, Еквадор, Перу и Венецуела. Caiques не са диморфни и ако държите да знаете пола на вашия любимец трябва да стане с ДНК тест или хирургическа сонда. Не се притеснявайте толкова, просто се отдайте на красотата на тази пъстра птица.
Черноглавия Caiques е много енергичен, игрив, любящ и интелигентен, като характерното за него е, че лесно се адаптира да живее в клетка, дори много дълго да е бил на свобода. Трябва обаче да знаете, че ще изисква много от времето и вниманието ви. Тук трябва да подчертаем, че много им харесва да си взаимодействат с други птици и с хората. Черноглавите Caique обожават да играят с играчки и понякога стават доста шумни в процес на задълбочената си и луда игра. Няма как да не забележите и една наистина интересна черта на тези приятели – те много обичат да се търкалят по гръб, да лягат по гръб и да разглеждат или подмятат играчките с краката си.
Интересно е да знаете, че в естествените си местообитания черноглавият Caique е доста разпространен и се среща в защитените територии. Той живее най-често по двойки или малко шумно ято от поне 10 папагала. Те са склонни да живеят в едно ято от пет или десет, свързани семейства в едно огромно дърво. Ядат предимно цветя, семена и евентуално насекоми.
Черноглавите белокоремни папагали са енергични домашни любимци и се нуждаят от по-голяма клетка с много играчки и кацалки. Съветваме ви да имате и едно на ум когато прибирате в дома си тази птица, знайте че има склонност към кълване и трябва да сте подготвени, че използва клюна си по-често в сравнение с други видове папагали.
Те са известни и с прякора "танцуващ папагал" заради навика им да подскача и "танцуват", особено когато са окуражени от ритмичното пляскане.Интересното при тях е, че бързо се изморяват, склонни са да бъдат тромави и да летят бавно във въздуха в сравнение с други птици, често предпочитат да ходят, да скачат, да се катерят…
Интересното при тях е, че не могат да имитират човешка реч, но пък за сметка на това идеално имитират всякакви други звуци, като звънец, часовник, телефонни позвънявания и други.
Черноглавите Caiques обичат стопаните си и много държат на уважението на човешките си приятели.


Ключови думи: черноглави белокоремни папагали, черноглав Caique, произход, отглеждане, домашен любимец