Как да бъде здрава вашата котка?

На първо място на котката трябва да се осигурят необходимото количество и качество на храната, която да се дава съобразно изискванията за балансирано съдържание на хранителни вещества, както и осигуряването на прясна и чиста вода на воля.
Котката се нуждае от спокоен сън, от много движение и от внимание от страна на собственика и. Доброто гледане на котката предотвратява много заболявания.
Основното задължение на притежателя е да я предпазва от заразни заболявания. Това се постига чрез профилактично ваксиниране, чрез което се цели котешкия организъм да си изработи антитела, предпазващи от болестотворното въздействие на вирусите. По принцип новородените котета притежават вроден имунитет от майка си, от раждането до около 3-тия си месец. Тази тяхна устойчивост намалява с възрастта им. Ето защо на тази възраст те трябва да се ваксинират, за да може организмът им да си изработи собствени антитела срещу вирусните болести. Ваксинирането се извършва задължително от ветеринарен лекар.
Важно за здравето на котките е системното им вътрешно обезпаразитяване, което трябва да се извълшва на всеки 6 месеца. Препоръчително е да се обезпаразитяват и малките котета, като това трябва да стане при навършване на 6-месечна възраст.
И не на последно място е по важност е навременното откриване и ликвидиране на външните паразити (бълхи, въшки, космояди и кърлежи), които могат да бъдат преносители на опастни заразни болести.


Ключови думи: котка, здраве, храна, ваксиниране, ветеринар