Изборът на подходяща котка за вас – част 2

Късокосместа или дългокосместа?
Това е най-вече въпрос на предпочитание и това колко време можете да отделяте на котката си за ресане и грижи като цяло. Дългокосместите котки изискват редовна поддръжка на козината, за да не им се сплъстява и да не става на слоести и висящи кичури. Не всички котки обичат да бъдат четкани, все пак когато котката живее вътре и има дълга козина е добре да я водите на специален фризьор, който да я бръсне отдолу и да й прави козината красива и здрава.
Късокосместите котки не изискват толкова много грижи за козината си, но и те трябва да се решат, за да се отстранява опадалата козина, да стимулирате кожата им и да поддържат кожата си с така важната за тях мазнина. Котка, която обича да спретната, веднага ще дотича като види четката.

Чистокръвна или смесена порода?
Породите котки са доста по-малко на брой, отколкото породите на кучетата. Повечето породи кучета произлизат от вида на работата, като в миналото определена порода е била отглеждана за определена цел. Отдавна бяха разработени и породи котки, който са най-вече за общуване. Определено можем да кажем, че породите котки са с по-малко различия помежду си.
Ако искате да гледате определена порода котка е добре преди да я вземете да проучите старателно, както и мненията за селекционера (ако решите да си купите чистокръвна гальовница). Важно е да знаете, че някои породи са предразположени към някои медицински проблеми, а има и животновъди, които не са толкова внимателни в програмите си за развъждане.
Като цяло, смесените породи котки са склонни да бъдат по-здрави, тъй като техните генни са много по-разнообразни. Прочетете повече за породистите домашни любимци и смесените породи.

Котки със специални нужди
Има много котки със специални нужди, които са прекрасни спътници. Те може да са по-стари, глухи, слепи или да имат заболяване, което изисква редовно приемане на лекарства. Въпреки всичко тяхното състояние не се отразява на размера на любовта и удоволствието което ви дават. Те просто изискват допълнителен ангажимент от ваша страна, за да отговорите на потребностите им.
Още една стая?
Ако вече имате домашни любимци, трябва да ги класифицирате преди да отнесете у дома котката.
Добрата новина е, че котките могат да живеят заедно с други котки и въпреки стереотипните, повечето кучета също могат да съжителстват заедно с котки. Това не всеки път е толкова лесно, не винаги могат да са един до друг, а понякога е дори невъзможно.
Някои котки могат да бъдат напълно щастливи, когато са сами и наистина може да негодуват срещу новодошлите. Колкото повече котки имате, толкова повече ще са и потенциалните ви проблеми. Котките могат да станат доста нетипични и да развиват лошо поведение като пишкат навсякъде, борят се или като се крият.
Кучетата и котките могат да станат най-добри приятели, но някои кучета със заложен инстинкт за преследване на плячка не могат да бъдат в състояние да устоят на преследването, те ще тероризират котката, като може да се стигне и до фатален край.
Има доста известни случай на мирно съжителство между птици и котки, но не забравяйте, че котките са ловци по инстинкт. Котката може да травмира вашата птица, като се опитва да я достигне с лапите си през решетката на кафеза.

Бъдете отговорни
След като сте взели едно внимателно обмислено решение, да бъдете родител на идеалния домашен любимец, трябва да предоставяте на вашата котка всичко, от което се нуждае, за да живее щастлив и здравословен живот.


Ключови думи: котка, избор на котка