Подготвени ли сте да отглеждате котка

Преди да вземете котка вкъщи се уверете, че сте готови да поемете грижите за нея. Първо, намерете подходящ ветеринарен лекар. Котката трябва да бъде прегледана възможно най-скоро след като я вземете.
Набавете си котешка храна и котешка тоалетна. Вероятно ще бъдете изумени от голямото разнообразие от котешки храни. Има различни видове храни за различните етапи от живота на котката, като те варират също по цена и качество. Най-добре е да храните котката с това, с което е свикнала досега. Ако е свикнала с по-нискокачествена храна бихте могли да и предложите по-добра. За да сте сигурни каква храна трябва да и давате се посъветвайте с вашия ветеринарен лекар.
Купите за храна, които се предлагат в зависимост от материала за изработка са: пластмасови, метални, керамични и стъклени. Недостатък при пластмасовите купи, е че те може да се надраскат, с което създават подходящи условия за развитие на бактерии. Дори и да почиствате добре пластмасовата купичка, бактериите може да се задържат по пукнатините. Почиствайте купата за храна след всяко хранене и оставяйте на разположение чиста вода по всяко време.
Друго важно нещо за котката вкъщи е да намерите подходящо място за котешката тоалетна. Трябва да изберете тихо място, където котката може да си свърши „работата” необезпокоявана. Както при храните, има голямо разнообразие от съдове за котешки тоалетни, но не е проблем ако за тази цел използвате и обикновена тава. Ако се притеснявате да не се разнасят миризми и нечистотии из къщата може да опитате с покрита кутия. Каквато и кутия да изберете винаги ще има нечистотии извън кутията, като за да минимизирате разнасянето им поставете подложка под котешката тоалетна. Първоначално купете малка опаковка с котешка тоалетна и експериментирайте с поставянето и на различни места в дома ви, за да разберете къде котката предпочита да ходи. Последното нещо, което ви трябва в подготовката за котешката тоалетна е специална лопатка, с която да я почиствате.
Други аксесоари, от които ще има нужда вашия любимец са: драскалка, транспортна чанта, котешко легло и няколко играчки.
За да ускорите приспособяването на котката към новия и дом, първо е добре да я отделите в отделно изолирано помещение, което е снабдено с всички необходими аксесоари. Внимавайте котешката тоалетна да е далече от купата с храна. Ако взимате малко коте то тоалетната трябва да е по-близо до купата с храна тъй като то може да забрави къде се намира и да не успее да стигне навреме. При малко коте разстоянието трябва да е около 2 метра и дори по-близо, ако котето не е навършило 14 седмици.
Ако не можете да отделите отделно помещение за котката то поне го отделете на по-изолирано място. Не след дълго котето ще започне да проявява интерес какво има извън неговата изолирана територия. Ако то вече се храни добре и използва нормално тоалетната, и не се крие то може да му позволите да разгледа останалата част от дома ви. За да е най-малко стресиращо за котката разузнаването на останалата част от дома ви е желателно в тези моменти да е възможно най-тихо. Ако имате малко дете, което не може да разбере нуждата от тишина в тези моменти, то е добре да изведете детето, докато котката се адаптира.


Ключови думи: котка, адаптация, храна, тоалетна