Превенция и контрол на заболяванията при аквариумните рибки

Превенция

Най-добрият начин за справяне с болестите по аквариумните риби е като предотвратите тяхната поява. Желателна инвестиция за здравето на вашите риби е притежаването на резервен аквариум, в който да поставяте под карантина всяка нова риба. Същият резервен аквариум може да използвате и за лечение на болни риби.
Защитници на идеята за карантина на новите риби са акваристите, които са преживели трагедията да им умрат всички риби след поставянето на една нова, която е носител на заболяване. В повечето случаи тази нова риба е евтина за разлика от разнообразието от прекрасни и скъпи риби в аквариума, които може да умрат.
С поставянето под карантина на всички нови риби за 2 до 4 седмици ще дадете възможност на всички възможни болести да се проявят. В случай, че нова риба се разболее ще може да я лекувате отделно от другите, и ако не успеете с лечението и, ще изгубите само нея.
Карантината има и други ползи за новите риби. Пренасянето на рибките от магазина до новият им аквариум, може да ги изтощи. Рибките може да са били изложени на различни патогени в зоомагазина, от който ги купувате. Тези неща наред с новата обстановка във вашия аквариум, където трябва тепърва да се приспособяват сред другите риби могат дори да ги убият. По тази причина е добре първоначално да ги поставите в отделен аквариум.

Контрол и диагноза
Повечето болести при рибите могат да се забележат само с микроскоп, но най-разпространените болести и вие бихте могли да диагностицирате. Например, чрез осветяване на рибите с фенерче може да ви помогне да забележите евентуален проблем.
Друга възможност е да преместите рибата в резервния аквариум или просто в буркан и пак чрез осветяване да направите по-внимателен оглед. Тъй като трудно бихте определили точния проблем на рибата трябва много да внимавате, преди да решите да започнете лечение. Повечето акваристи преместват рибите, за които се съмняват в отделен аквариум пълен с чиста вода. Водата там трябва да бъде по-топла от нормално и да се сменя на кратки интервали. Без значение какъв е проблема на рибата малко загряване и много чиста вода ще и помогне, а в много случаи това е всичко, от което се нуждае, за да се възстанови.


Ключови думи: риби, заболявания, болести, карантина, превенция, контрол, диагноза, лечение