111-годишно праисторическо влечуго стана баща

Туатарът Хенри, представител на застрашен от изчезване вид, стана баща за първи път от десетилетия на 111-годишна възраст. След чифтосване с по-младата Милдред през март месец, двойката влечуги създаде една дозина яйца предния месец в музей в Новозеландския Южен остров. Това, което прави 111-годишния Хенри уникален баща, е че той е надживял възрастта на своя вид, която е между 60 и 100 години.
По време на престоя си в музея от 1970г. Хенри никога не е проявявал интерес към секса, докато не му е била направена операция за премахване на раково образувание от гениталиите. Сега той се радва на компанията на няколко женски. Здравите мъжки туатари могат да се чифтосват веднъж в годината и неговите попечители се надяват, че следващия Март може да донесе нови яйца. Женската обаче няма да е Милдред. Женските туатари могат да се чифтосват веднъж на 4 години, което е твърде дълъг период, за да разочароваме Хенри и неговите попечители, които се надяват да запазят този древен застрашен вид.
Туатарите са включени в списъка на застрашените видове от 1895 год. Туатарите са оцелели само на 31 новозеландски острова, но са изчезнали от главните острови на Нова Зеландия. През 2005 год. са пуснати отново на основната територия на Нова Зеландия в резервата Карори.
Името на вида Туатари идва от физическите му характеристики. На езика на Маорите туатара означава „шипове на гърба”. На размери достига до 32 инча и са зеленикаво кафяви на цвят. Имат бодлив гребен на гърба. Притежават също така нареченото теменно око, наивно наречено „трето око” от учените, които още не са установили неговите функции. Този разред се е появил на Земята преди 220 милиона години. Всички негови представители, с изключение на туатара, са измрели преди 65 милиона години.


Ключови думи: влечуги, застрашени, тартар, размножаване, местообитание