Хранене на кучето

За поддържане на оптималното здравословно състояние и дълголетие на вашето куче, трябва да го храните правилно през целия му живот.
Количеството и видът на храната е различен през отделниете етапи от живота и индивидуалните особености на кучето. За нормално възрастно куче с тегло под 23 кг може да се дава суха, мека или консервирана храна за поддържане. За кучета с тегло над 23 кг трябва да се използва предимно суха храна за поддържане. Със сухата храна вие ще си намалите разходите за хранене значително и заедно с това ще поддържате зъбите на вашето куче в добро състояние.
Важна цел в храненето за поддържане е предотвратяването на напълняването. При неактивни кучета склонни към напълняване трябва да се използва храна с умерена калоричност и по-високо съдържание на влакнини. Важно е да не използвате храни предназначени за растеж и лактация при поддържане.
Такива храни са не само по-калорични, но и по-богати на протеини и минерални вещества (включително калций и фосфор). Тази храна при продължителна употреба
довежда до ранното затлъстяване на вашето куче. Повишените количества на протеин, калций и фосфор предразполагат към заболявания, особено бъбречна недостатъчност.
Последната е на второ място след раковите заболявания като причина за смъртността при кучетата.
Предлагането на различни видове храни не е необходимо. Вашето куче не се нуждае от разнообразна храна. То може да се храни само с една и съща балансирана
храна и прясна вода. Когато се наложи смяна на храната е необходимо то да се направи постепенно, за да не се получат храносмилателни проблеми (диария или повръщане).
Очаквайте съвети за хранене през отделните етапи от живота на вашето любимо куче!


Ключови думи: куче, хранене, здраве, дълголетие, здравословно, етапи от живота, разстеж, калоричност, зъби