Как да се грижим за Пекинез

Пекинез е порода, която е била разпространена само в Китай. Кучета от тази порода са пренесени в Англия като трофеи през войната. Сега Пекинез е популярна порода в цял свят. Тази порода кучета се нуждаят от специални грижи, заради уникалните им физически характеристики, които ги предразполагат за много заболявания.
Няколко правила как да се грижите за пекинез:
1. Бъдете последователни и строги. Пекинезът е интелигентно, но непослушно куче. Всеки ден трябва да му показвате кой е господарят в къщата, за да не се опитва да доминира той. Пекинезът много трудно се възпитава, ако в къщата има други породи животни.
2. Сресвайте с четка ежедневно вашият пекинез. Пекинезът има козина, която много лесно се заплита и по тази причини сресването му е задължително.
3. Обмислете дали да не подстрижете пекинезът като бебе, освен ако не е предназначен за изложби. Късата козина не се заплита и не е необходимо да е решите всекидневно. Късата козина ще ви помогне по-лесно да почиствате дома си, когато пекинезът си сменя козината.
4. Почиствайте ушите на кучето ежедневно. Почиствайте и гънките по лицето, за да предотвратите появата на гъбични инфекции, също така почиствайте и замърсяванията от порите около очите.
5. Разхождайте вашето куче и му осигурете различни игри. Пекинезите са подходящи за отглеждане в апартамент, но те също се нуждаят от упражнения.
6. Внимавайте да не получи топлинен удар вашето куче. Заради гъстата си козина пекинезът може лесно да прегрее. Намалете неговата активност и му осигурете достъп до вода, при съмнение за топлинен шок.
7. Предпазвайте вашето куче от рискове за неговото здраве. За породата Пекинез са характерни очни и гръбначни заболявания. Предпазвайте ги от груби игри и удари по главата, защото техните очи могат лесно да изпаднат.


Ключови думи: кучета, пекинез, грижи, болести, породи