Гупи

В миналото гупите са били наречени „мисионерска риба”, заради факта, че е накарала много хора да започнат да отглеждат аквариумни риби, но в днешни времена те могат да бъдат открити предимно в аквариуми за специални селекции и по-малко в аквариумите на начинаещите. Няколко са факторите довели до тази промяна, като най-основни са болестите, които правят тази риба ненадеждна, но вероятно може да намерите по-издръжливи селекции в магазините.
Гупите са живораждащи риби. Размерите им достигат до около 6 см. В естествена среда гупи живеят в страните от Южна Америка и Карибския басейн. Има различни разновидности гупи, като сред най-популярните са Ендлеровите гупи наречени на името на един от откривателите си. За по-старите акваристи тази разновидност гупи наподобява Тринидадски гупи. Много разновидности са получени също така и чрез селективни размножителни програми. В резултат на това са получени почти безкрайни на брой вариации от цветовете на опашката и на тялото, шарки на опашката и тялото, както и различни форми на опашката. Гупите се именоват според цвета на опашката, т.е. ако вашите гупи имат червена опашка и друг цвят на тялото, то тя ще се нарича червена гупа. Основните цветове на горната част на тялото са сиво и златисто. На долната част преобладават черни или със змийски окраски. Шарките на опашките варират измежду едноцветни; във формата на мозайка; леопардови (с големи точки) или с тревиста окраска представляваща множество малки точки подобни на тревни семена.
Гупите се нуждаят от минимум 80 литров аквариум, като не са претенциозни откъм промяна на условията в аквариума. Температурата на водата, която трябва да поддържате за тях е между 18 и 28 градуса. Желателно е да поддържате няколко двойки риби, за да се намали агресията между тях. Гупите не трябва да се гледат заедно с Бети или други видове с остриета по опашката, тъй като ще бъдат тормозени постоянно. Мъжките и женските гупи обикновено лесно се различават. Мъжките са с по-малки размери (2,5 до 3,5см), по-ярки цветове, по-голяма опашка и заострена анална опашка. При женските гупи размерите са по-големи (4 до 6см), цветовете са по-замъглени и имат закръглена анална опашка. При размножаване е хубаво да имате плаваща папрат или по-гъста растителност където малките могат да се скрият. В противен случай те могат да бъдат изядени от възрастните риби. Може също да отделите малките в друг съд. Малките рибки трябва да се хранят със подходяща за тях готова храна.
Гупите са всеядни и се нуждаят, както от базирани на водорасли храни така и от месни храни.


Ключови думи: аквариумни риби, гупи, отглеждане, размножаване, хранене, разновидности, полови разлики