Молинезия

Въпреки голямата разпространеност на молинезиите, те не са най-добрият избор за начинаещия акварист. Това са прекрасни риби, но те не са така здрави и приспособими, както други видове живораждащи риби. За правилното им отглеждане вие трябва да отделите повече внимание на химическите филтри, условията в аквариума, храната и температурата, при която ще ги отглеждате.
Те могат да живеят както в прясна сладка вода, така и в солена вода. Много диви молинезии са открити в морски води. Те са много чувствителни към отделяните нечистотии от другите риби и се нуждаят от по-големи аквариуми с честа смяна на водата. Една двойка молинезии би се чувствала добре и в по-малък 75-80 литров аквариум, но по-големият аквариум е за предпочитане. Освен това ако ще ги отглеждате заедно с други риби, то аквариума трябва да има вместимост поне 190 литра. Въпреки, че живораждащите риби обичат зеленчуковите храни, молинезиите се нуждаят от по-разнообразна храна. По отношение на температурата на водата в аквариума молинезиите ще се чувстват най-добре при температура от около 27о С.
Вие вероятно ще видите и молинезии отглеждани при по-лоши условия, но пък ако видите молинезии, които се отглеждат както трябва то веднага ще забележите голяма разлика. Срамота би било тези красиви риби да бъдат отглеждани в условия на стрес за тях и особено в условия, където има други риби, които биха се чувствали добре в неприятни за молинезиите условия.
Чрез кръстосване на различни видове диви молинезии и внимателна селекция, рибните фермери са създали молинезии в цветова гама, която варира от чисто бяло до катранено черно, от плътно оцветени до такива на шарени точки, от светло оранжеви до тъмно червени.


Ключови думи: молинезия, молинезии, отглеждане, видове, хранене, mollies, произход, аквариумни риби