Персийска котка - кралицата сред котките

През горещите и сухи пустини, караваните по пътя си от Персия и Иран, са били натоварени освен със скъпоценни камъни и редки подправки и с още по-ценен товар – дългокосместа котка. Тези дългокосмести котки са наречени „персийски” на страната, от която идват. Някои историци смятат, че Персийките са пренесени от Ангора в Италия през 16 век.
Всички са единодушни, че персийските котки са били на почит и уважение от кралски особи, и са били желано притежание от царя на Персия и от царе и царици на Англия.
Тялото на Персийските котки е със средна големина, но набито, къси крака, раменете и задницата са с еднаква големина и тези котки се отличават с мила и сладка физиономия. Противно на нейния „пухкав” вид персийската котка е с добър тонус на мускулатурата и без никакви доказателства за затлъстяване. Нейната козина е дълга и гъста, нежна на допир, лъскава и изпълнена с живот. Съществува богата гама от цветове при окраската на козината на Персийските котки.
В края на 19 век Персийската котка се разпространява в Северна Америка и скоро след това добива голяма популярност и сега са най-разпространените котки в САЩ. С красивата си дълга козина и сладка физиономия, Персийската котка е една от най-предпочитаните породи. Персийските котки изискват сигурна и ведра среда, те имат нужда да се чувстват в безопасност и ако им осигурите тези условия те ще бъдат постоянен източник на удоволствие и щастие за вас и вашето семейство.
Преди да решите да си вземете да отглеждате от тази славна порода котки, трябва да имате в предвид, че те изискват всекидневни грижи за тяхната козина и това е ангажимент през целият им живот. Средната продължителност на живота им е 15 години , но има данни и за котки доживели 20 годишна възраст.


Ключови думи: котка, персийска котка, история, продължителност на живот, кралица на котките, persian cat