Опаразитеност с пасищни кърлежи

Опаразитяването с пасищни кърлежи, става през пролетно - летните месеци – обикновено по време на разходки на кучето по тревни площи в градини и паркове.
Признаци: кърлежите се залавят за космите и се насочват към кожата, най-често на главата, под рамото или бедрото. Те се впиват с предната си част в кожата и като се насмучат обилно с кръв, наедряват и стават добре видими образования с големината на бобено зърно. Пасищните кърлежи могат да станат причина за пренасяне на различни инфекциозни болести – лаймска болест.
Лечение: Внимание! Необходимо е да вземете предпазни мерки за своето здраве. Наложително е да сте с ръкавици и предпазни очила, когато започнете да отстранявате кърлежа. Ако имате съмнение, че няма да се справите най-добре потърсете помощ от специалист (ветеринарен лекар). Впитият в кожата кърлеж се намазва добре с вазелин, мас или друга гъста мазнина. След няколко минути внимателно с пинцета с въртеливи движения вдясно без да се разкъсва се изтегля от мястото където се е забил. Трябва да се внимава тъй като при рязко изваждане главата на кърлежа може да се откъсне и да остане в кожата, където да предизвика възпаление и загнояване.
Профилактика: препоръчва се редовно обезпаразитяване на вашето куче. На пазара се предлагат различни продукти за тази цел: инсектицидни шампоани, спрей, пудри, противопаразитни нашийници. Необходимо е да изберете най-подходящият продукт за вашият любимец, защото по този начин предпазвате не само него, но и вас и цялото ви семейство.


Ключови думи: куче,опаризитеност, кърлежи, лаймска болест, признаци, профилактика